Aproape 7 din 10 romani declara ca incendiul este riscul care ii ingrijoreaza cel mai mult in legatura cu locuintele lor

  • Acasa
  • Asigurari locuinte
  • Aproape 7 din 10 romani declara ca incendiul este riscul care ii ingrijoreaza cel mai mult in legatura cu locuintele lor

65% dintre romani plaseaza incendiul pe primul loc in topul riscurilor care ii ingrijoreaza cel mai mult in legatura cu locuintele lor, arata studiul „Perceptia romanilor fata de asigurarile de locuinte”, realizat in septembrie 2019 de catre IRES, la solicitarea UNSAR.

lte riscuri de care se tem romanii sunt cutremurele (57%), furtunile si vijeliile (50%), precum si furturile din locuinte (40%), exploziile (34%), inundatiile (30%) si alunecarile de teren (19%).

Remarcam o schimbare a perceptiei romanilor in ceea ce priveste riscurile care le pot afecta locuintele: daca in 2018 romanii se temeau cel mai mult de cutremure (56%), apoi de incendii (54%), in 2019 incendiile sunt pe primul loc intre temerile romanilor in legatura cu locuintele lor (65%, o crestere cu 11 p.p. fata de 2018), pe locul secund fiind cutremurele (57%).

„Protectia oferita de industria de asigurari este o cale importanta pentru a absorbi riscurile care ii ingrijoreaza pe romani. Pentru fiecare dintre noi, asigurarea locuintei si a bunurilor ar trebui sa fie o prioritate”, a declarat Adrian MARIN, Presedinte, UNSAR.

In acelasi timp, studiul UNSAR a mai aratat si ca aproximativ 71% dintre romani sunt interesati si foarte interesati de asigurarea locuintelor, iar 31% dintre acestia declara ca intentioneaza sa incheie o asigurare obligatorie PAD si o asigurare facultativa a locuintei in urmatorul an.

Aproximativ 8 din 10 respondenti (81%) afirma ca au auzit de polita obligatorie PAD, acestia fiind in pondere mai mare din randul persoanelor cu varsta peste 35 de ani si care au studii medii sau superioare. Mai mult de jumatate dintre participantii la studiu se considera informati cu privire la asigurarile de locuinte, principalele surse de informare fiind televiziunea (63% in 2019, fata de 50% in 2018) si internetul (37%).

La sfarsitul lunii iunie 2019 erau in vigoare 1,51 milioane de polite facultative pentru locuinte, respectiv 1,72 milioane de polite obligatorii PAD, conform ASF. Cu toate acestea, doar 19% din locuinte sunt asigurate printr-o polita obligatorie PAD, iar doar 16,7% au si o asigurare facultativa, ceea ce reprezinta un grad de asigurare scazut in comparatie cu riscurile la care sunt expuse locuintele romanilor.

Printre obstacolele enumerate in ceea ce priveste incheierea unei polite obligatorii PAD se afla lipsa banilor, a informatiilor, lipsa interesului, lipsa constientizarii consecintelor riscului si amenzile prea mici. Totodata, 33% dintre participanti considera ca un nivel mai mare al veniturilor ar reprezenta un stimulent pentru incheierea asigurarilor obligatorii PAD, alaturi de o mai buna informare (32%).

Totusi, 81% dintre romani considera ca pretul politei obligatorii PAD (10 / 20 Euro pe an, in functie de tipul locuintei) este potrivit.

„Realizam constant astfel de cercetari sociologice la nivelul UNSAR. Ne intereseaza perceptia consumatorilor din Romania fata de riscurile la care se expun si incercam constant sa crestem gradul de informare a populatiei”, a mai precizat Presedintele UNSAR.

Studiul a fost realizat de IRES la solicitarea UNSAR pe un esantion de 1.007 de persoane cu varsta de peste 18 ani, reprezentativ la nivel national, in septembrie 2019, utilizand metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing), avand o eroare maxima tolerata de +/-3%.

Articol preluat de pe www.1asig.ro

http://1asig.ro/Aproape-7-din-10-romani-declara-ca-incendiul-este-riscul-care-ii-ingrijoreaza-cel-mai-mult-in-legatura-cu-locuintele-lor-articol-3,100-62164.htm

 

 

Articolul anterior
Articolul următor