Bogdan ANDRIESCU: De implementarea IDD depinde viitorul distributiei in Romania

Directiva privind Distributia in Asigurari (IDD – Insurance Distribution Directive) urmeaza sa fie transpusa in legislatia locala, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) lucrand in prezent la proiectul legislativ.

IDD a intrat in vigoare la finalul lunii februarie 2016, iar statele membre ale Uniunii Europene au la dispozitie o perioada de doi ani pentru transpunerea acestei directive in legislatiile nationale, respectiv pana in februarie 2018.

„Vom avea foarte putin timp la dispozitie atat pentru a ne asigura ca directiva va fi transpusa in legislatia noastra tinand cont de specificul pietei noastre de asigurari, cat si pentru implementare”, a declarat Bogdan ANDRIESCU, Presedintele UNSICAR, in cadrul Conferintei Nationale a Brokerilor de Asigurari si Pensii.

„Subliniez ca de implementarea IDD depinde viitorul distributiei in Romania. Sunt sigur ca va fi o colaborare foarte fructuoasa intre UNSICAR si ASF”, a spus acesta.

Prezent la eveniment, Paul MITROI, Director, Directia Reglementare Autorizare/Sectorul Asigurari-Reasigurari, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a dat asigurari ca „va exista viata si dupa IDD, asa cum este si dupa RCA”.

„In prezent, proiectul [legislativ] se afla in faza de dezbateri interne. Ulterior, vrem sa avem consultare publica in doua etape, cu un text cat mai bine pregatit.Vrem sa avem dezbaterea cat mai completa si incercam sa atingem toate partile interesate”, a spus Paul MITROI.

„Am depasit prima jumatate a acestui proiect. De altfel, proiectul seamana foarte mult cu Solvency II pentru ca este facut exact pe aceleasi principii”, a completat acesta.

Paul MITROI a subliniat ca ASF nu are initiativa legislativa, proiectul urmand sa fie propune catre trei ministere.

„Dupa ce avem cele doua consultari publice, propunem acest proiect aprobarii Consiliului ASF si, in masura in care il aproba, il vom depune la Ministerul Finantelor Publice si la alte doua ministere care au rol important in avizare: Ministerul Justitiei si Ministerul Afacerilor Externe – care se asigura ca am transpus legea asa cum trebuie si nu am uitat nimic din ceea ce este esential”, a explicat el.

Potrivit oficialului ASF, dupa ce aceste trei ministere sunt de acord, proiectul va ajunge in fata Guvernului ca proiect de lege, pe care sa il aprobe si apoi sa intre in Parlament.

„Speram ca in toamna acestui an sa intre dezbaterea comisiilor parlamentare, astfel ca februarie 2018 sa ne gasesasca cu o lege a distributiei produselor de asigurare in vigoare”, a precizat Paul MITROI.

Cititi pe site-ul primm.ro si in Revista PRIMM Asigurari & Pensii din luna februarie 2017 un material amplu despre pregatirea brokerilor in vederea aplicarii directivei europene IDD – Insurance Distribution Directive.

Articolul anterior
Articolul următor