Cornel COCA CONSTANTINESCU: Va fi 2018 anul clientului de asigurari? „In mod sigur, da!”

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Cornel COCA CONSTANTINESCU: Va fi 2018 anul clientului de asigurari? „In mod sigur, da!”
cornel coca

Daca ar fi sa definim anul 2017, prin prisma activitatii de asigurari, as spune ca este un an al schimbarilor profunde. Iar pentru 2018, mesajele sunt de continuare a cresterii pietei, a declarat Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedinte, Sectorul Asigurari – Reasigurari, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), in cadrul emisiunii „Ora de risc”, difuzata marti, 19 decmbrie 2017, de RFI Romania.

„As imparti anul 2017 in doua etape: semestrul I si II. Cred ca prima parte a anului 2017 se caracterizeaza printr-o activitate in care s-au reportat o serie de consecinte ale actiunilor si politicilor de pret existente in 2016. Iar a doua parte a anului este caracterizata prin faptul ca s-au depus o serie de eforturi suplimentare sustinute de stabilizare a pietei si de reconstruire a increderii, atat intre actorii din piata, adica asiguratori, cat mai ales intre acestia si asigurati. Totodata, cred ca construirea unei relatii cu clientii predictibila, transparenta si echilibrata este o caracteristica a semestrului doi”, a explicat acesta.

In acelasi timp, ASF si-a schimbat abordarile in relatia cu piata. „In momentul de fata cred ca ne-am asumat o abordare proactiva bazata pe analize prospective si am renuntat intr-o mare masura la abordarile reactive. Eu sper ca acest lucru se vede si sper ca acesta sa fie inceputul unei actiuni ce va exista pe termen lung”, a precizat Vicepresedintele ASF.

El a subliniat ca ASF are ca prin obiectiv protectia consumatorului.

Intrebat daca „Va fi 2018 anul clientului de asigurari?”, acesta a raspuns: „In mod sigur, da!”

Observam ca toate modificarile legislative locale si europene, actiunile autoritatilor sau companiilor din piata au in centrul atentiei protectia clientului.

„ASF este pregatita pentru a implementa in legislatia nationala directiva IDD, dar si GDPR. Ceea ce am facut ca prin pas este infiintarea la nivelul Sectorului Asigurari-Reasigurari o Directie care se ocupa de respectarea regulilor de conduita, ceea ce cred ca este o viziune esentiala in procesul de supraveghere. Activitatea proactiva a Autoritatiii vine tocmai prin faptul ca se supravegheaza modul in care companiile si brokerii de asigurari interactioneaza cu clientii si nu in ultimul rand, deosebit de important, modul de despagubire”, a mai spus Cornel COCA CONSTANTINESCU.

„Va fi mult mai bine clientilor pentru ca vom inregistra un plus de profesionalism la nivelul brokerilor. Eu stiu ca piata este pregatita (pentru noile schimbari legislative – n.red.), brokerii au toata deschiderea pentru a-si dezvolta ceea ce inseamna resurse umane la nivelul lor. Eu cred ca cel mai important activ al unei companii este resursa umana, de aceea trebuie sa existe o perfectionare permanenta a acestor persoane pentru ca brokerii trebuie sa aiba un grad de pregatire foarte ridicat. Ei trebuie sa aiba capacitatea de evaluare a nevoilor clientilor si, in acelasi timp, sa aiba capacitatea sa le furnizeze produsele potrivite lor”, a adaugat el.

Creste piata in 2018? „Mesajele sunt de crestere a pietei. In primul rand vorbim de consolidare ceea ce este important. Pentru prima data in ultimii ani, piata de asigurari din Romania, la sfarsitul primul semestru din 2017, a demonstrat ca este foarte bine capitalizata. Nivelul SCR si MCR este pozitiv, ceea ce arata ca societatile au capitaluri proprii pozitive, iar industria la nivel agregat a trecut pe profit, ceea ce inseamna un plus de reputatie si incredere. De asemenea si valoarea primelor brute subscrise a crescut, dar si numarul de contracte”, a explicat oficialul ASF.

In ceea ce priveste tarifele RCA, Cornel COCA CONSTANTINESCU a spus ca nu se asteapta ca aceastea sa creasca nici pentru persoane fizice si nici pentru transportatori, bazandu-se pe faptul ca avem in prezent exista notiune de „client cu risc ridicat”.

Conform acestuia, in prezent nu exista niciun client in categoria celor cu risc ridicat, astfel ca nu exista ingrijorari pentru posibile cresteri tarifare.

„Piata asigurarilor, prin intermediul ASF, isi doreste sa recapete reputatia pe care o merita si in acelasi timp clientii trebuie sa aiba incredere in asigurari, in Autoritatea de Supraveghere Financiara pentru ca noi ne aflam acolo pentru a-i proteja pe ei”, a concluzionat Cornel COCA CONSTANTINESCU.

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor