Falimentul Carpatica, suspendat la cererea DNA. Despăgubirile vor fi întârziate

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Falimentul Carpatica, suspendat la cererea DNA. Despăgubirile vor fi întârziate

Judecătorii Înaltei Curți (ÎCCJ) au admis cererea Direcției Naționale Anticorupție (DNA0 prin care procurorii au solicitat suspendarea lichidării sau a începerii procedurii de faliment a Carpatica Asig, potrivit Digi 24. Astfel, procedura falimentului a fost oprită, prin decizia definitivă a instanței, până la jumătatea lunii octombrie.

În urma acestei decizii, și despăgubirile celor care au dosare la Carpatica Asig vor fi întârziate.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția Judiciară Penală au solicitat Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) au solicitat luarea, pentru o durată de 60 de zile, a măsurii preventive constând în interdicția inițierii procedurilor de dizolvare și lichidare privind Carpatica Asig Sibiu sau, după caz, suspendarea procedurilor de dizolvare și lichidare inițiate, în situația în care, la data judecării prezentei cereri, acestea proceduri au fost deja inițiate.

Societatea Carpatica Asig a fost trimisă în judecată, ca persoană juridică, pentru infracțiuni de cumpărare de influență și dare de mită, la 25 aprilie 2014, după finalizarea unei anchete complexe.

Decizia afectează milioane de români, deoarece peste un milion de polițe sunt la Carpatica Asig, cea mai mare parte fiind contracte de asigurare RCA.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a declanșat procedura de faliment la Carpatica Asig Sibiu la 27 iulie, când a retras autorizația de funcționare a asigurătorului. Decizia declanșării procedurii de faliment a avut la bază deficitul de capital al companiei, calculat la aproximativ 900 milioane de lei.

Cu un capital social de 24,3 milioane de lei, Carpatica Asig și-a început activitatea în 1996, sub denumirea ASA Asigurări Atlassib.

Acțiunile asigurătorului sunt deținute de omul de afaceri Ilie Carabulea, prin Atlassib Sibiu – 93,97% și Transcar Sibiu – 5,96%, alături de Corneliu Tănase – 0,07%, potrivit datelor companiei.

În 2015, afacerile Carpatica Asig au crescut cu 5,4%, la 583,72 milioane de lei, iar daunele plătite cu 9,4%, la 380,9 milioane de lei.

Compania gestiona la finele anului trecut un număr de 1,023 milioane de polițe, majoritatea RCA, de la 1,083 milioane la 31 decembrie 2014.

Pierderile asigurătorului au crescut anul trecut de la 45,6 milioane de lei în 2014 la 204,4 milioane de lei la finele anului trecut.

Sursa: http://www.profit.ro/stiri/falimentul-carpatica-suspendat-la-cererea-dna-despagubirile-vor-fi-intarziate-15566669

 

Articolul anterior
Articolul următor