UNSAR: Suntem pregătiți să contribuim la implementarea unui sistem eficient de decontare directă

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • UNSAR: Suntem pregătiți să contribuim la implementarea unui sistem eficient de decontare directă
sistem eficient de decontare directă

Industria de asigurări este pregătită să contribuie la implementarea unui sistem eficient de decontare directă în România, a declarat Alexandru CIUNCAN, Director General, UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România), precizând că Uniunea apreciază eforturile depuse în ritm accelerat de ASF și de alte autorități în ceea ce privește îmbunătățirea funcționarii segmentului RCA din România.

Proiectul de OUG privind introducerea decontării directe obligatorii va întră marți, 9 februarie a.c., în analiză comisiilor de specialitate din CES – Consiliul Economic și Social, iar joi pe agenda plenului acestuia.

„Concret, decontarea directă este o acoperire suplimentară oferită în baza poliței RCA prin care șoferii ar putea să se adreseze propriului asigurător la care au încheiat respectivă polița pentru a recupera daunele produse într-un accident auto de care nu sunt vinovați. Este o procedura care există și acum, dar este facultativă pentru clienți”, a explicat Alexandru CIUNCAN.

El a amintit că introducerea decontării directe obligatorii, inițiativa care face subiectul unei consultări publice la nivelul Ministerului Finanțelor, reprezintă unul dintre subiectele cele mai dezbătute de la ora actuală.

„Suntem pregătiți să contribuim cu experiență membrilor noștri la implementarea unui sistem eficient de decontare directă în România și apreciem eforturile depuse în ritm accelerat de ASF și de alte autorități publice pentru a îmbunătăți funcționarea sistemului RCA în România”, a afirmat Directorul General al UNSAR.

„Acesta, însă, trebuie să aibă prevăzute pârghiile juridice și operaționale prin care să fie asigurată o funcționare mai bună a pieței de asigurări RCA, în beneficiul atât al asiguraților, cât și al păgubiților, și care să implementeze mecanisme eficiente și rapide de recuperare a despăgubirilor plătite între asigurătorii RCA”, a mai adăugat el.

Alexandru CIUNCAN atrage atenția că, în același timp, este necesară în continuare și importantă amendarea legislației RCA, astfel încât prevederile care sunt contrare directivelor europene și pentru care Comisia Europeană a inițiat o procedura de infringement împotriva României să fie eliminate.

Potrivit acestuia, industria de asigurări a plătit în baza polițelor RCA despăgubiri de aproape 1,8 mil. EUR în fiecare zi în primele trei trimestre din 2020, în timp ce a gestionat un total de 9,1 milioane contracte RCA, conform ASF, respectiv 4,7 milioane polițe exprimate în unități anuale.

Ministerul Finanțelor a publicat, recent, Proiectul OUG prin care decontarea directă devine obligatorie între asigurătorii RCA din România. Află care sunt principalele modificări și care va fi procedura pentru plata despăgubirilor!

Clauză de decontare directă pe RCA există și în prezent, fiind opțională. Opțiunea de decontare directă între asigurătorii RCA este aplicabilă la îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiții:
– accidentele auto se produc pe teritoriul României;
– vehiculele implicate în accidentele auto sunt înmatriculate/înregistrate în România;
– prejudiciile sunt produse exclusiv vehiculelor;
– ambele vehicule implicate în accidentul auto au asigurare RCA valabilă la dată evenimentului;
– prejudiciile exclud vătămările corporale.

În primele nouă luni ale anului 2020, asigurătorii RCA, autorizați și supravegheați de ASF, au încheiat un număr de 162.469 de clauze de decontare directă, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 16,13 milioane de lei.

Articol preluat de pe www.1asig.ro

https://www.1asig.ro/UNSAR-Suntem-pregatiti-sa-contribuim-la-implementarea-unui-sistem-eficient-de-decontare-directa-articol-3,100-65388.htm

 

Articolul anterior
Articolul următor