#30deAniDeSchimbare: Evolutia pietei din perspectiva brokerilor

In ultimii 30 de ani, dupa revolutie, piata de asigurari s-a format, s-a dezvoltat si s-a tranformat. In tot acest timp, rolul consultantilor de asigurari a devenit tot mai important in industrie. Aflati cum vad jucatorii activi astazi dezvoltarea acestor ani!

Brokerii au ajuns sa intermedieze 65% din totalul pietei de asigurari, valoarea primelor intermediate ajungand la 5,3 miliarde de lei dupa primele 9 luni ale anului 2019.

Gheorghe GRAD, Country Manager, RENOMIA SRBA Broker, spune ca, in 30 de ani, piata de asigurari si piata de brokeraj, deopotriva, s-au infiintat pur si simplu. „Practic, inainte de 1989, vorbeam doar despre „ADAS”, astfel incat oamenii nu isi faceau asigurarea masinii, ci „adas-ul Daciei”, iar meseria de broker a fost reglementata abia in anul 2000. Astazi, suntem o piata matura, cu jucatori puternici si profesionisti in ambele tabere. Mai avem de lucru inca la imagine, incredere si la cultivarea nevoii de protectie prin asigurare”, a spus el.

In opinia lui Viorel VASILE, CEO, SAFETY Broker de Asigurare, momentele care au marcat cel mai mult evolutia pietei de asigurari din Romania in cei 30 de ani sunt:

– Informatizarea (atat a asiguratorilor cat si a distribuitorilor) – incepand cu 2009-2010 emiterea politelor RCA in sistem total electronic. La inceput au fost convulsii, opozitii insa timpul ne-a aratat ca se poate, ca este mai sigur si ca din punct de vedere al timpului de emitere, al sigurantei dar si din punct de vedere economic este mai bine asa.
– Falimentele rasunatoare ale ASTRA si CARPATICA au produs la inceput valuri mari in piata. Au iesit la iveala o serie de probleme organizatorice din punct de vedere al fluxurilor de despagubire, variatii mari de tarif in piata RCA, toate aceste amenintari au dus insa la o echilibrare atat din punct de vedere al portofoliilor, din punct de vedere legislativ, cat si o schimbare de optica in ceea ce priveste complianta la masurile legislative, la realizarea unui climat economic stabil si predictibil.
– Aparitia OUG 54/2016 urmata de Legea 132/2017 care reglementeaza politele RCA, care este in continuare cea mai voluminoasa linie de business in Romania. Reglementari care au dus la o repozitionare a actorilor din piata – mai multe drepturi acordate pagubitilor, o mai echilibrata rasplata prin Bonus/ Malus (prin unificarea claselor B/M la persoanele fizice).
– Legea IDD din octombrie 2018 care a marcat si continua sa marcheze toti jucatorii din piata: investitii in IT, investitii in personal, reevaluarea/ ajustarea proceselor de distributie.

„Toate momentele sau evenimentele mentionate mai sus au marcat evolutia pietei atat din punct de vedere pozitiv cat si negativ, transformand fiecare amenintare intr- o oportunitate”, a subliniat Viorel VASILE.

Totodata, Alexandru APOSTOL, Director General, MaxyGo Broker, a precizat ca „adaptarea si modificarea continua a legislatiei din domeniu, trecerea printr-o criza economica si financiara inceputa in anul 2008, au fost schimbari care au creat pentru actorii pietei de asigurari, atat provocari cat si oportunitati. Alte momente care au marcat evolutia pietei de asigurari au fost trecerea la emiterea electronica a contractelor RCA si la constatarea electronica a daunelor , acestea conducand la simplificarea fluxurilor de lucru”.

„A fost o perioada de evolutie si dezvoltare a pietei de asigurari, cu suisuri si coborasuri. Cu totii am incercat sa imbunatatim calitatea produselor si a serviciilor. Trebuie sa recunoastem ca am avut multe provocari prin modificarile frecvente de legislatie nationala si europeana. Am trecut si printr-o criza economica, falimente importante ale unor societati de asigurari. De asemenea, de remarcat este si trecerea la emiterea electronica a politelor de asigurare”, a afirmat, la randul sau, Marius LASLO, Director Executiv, DESTINE Broker, referitor la ultimii 30 de ani.

De asemenea, Stefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker (MIB), a atras atentia ca au fost 30 ani efervescenti pentru brokerajul in asigurari, timp in care o profesie inexistenta in Romania a ajuns la 65% din total prime incasate, de la o meserie necunoscuta si nereglementata, la o profesie respectata si ultra-reglementata.

La randul sau, Otilia MIHAI, Director General, Consultant AA Broker de Asigurare, subliniaza ca, in spatele cifrei de 65% din totalul industriei de asigurari, sta multa evolutie, munca, viziune si daruire, de la simpla intermediere, la consultanta de risk management. „Brokerii sunt categoria profesionala cu cea mai mare expansiune si cu o prezenta substantiala in piata de asigurari, iar printr-un proces continuu de adaptare la cerintele europene, cred ca avem cea mai reglementata si supravegheata activitate financiara”, afirma ea.

„Brokerii vor continua sa reprezinte un mecanism de distributie important, dar, ceea ce este cel mai evident, vor continua sa-si intareasca rolul de reprezentant al clientului. Daca vreti, o putem interpreta in urmatoarea cheie: un broker va cumpara de la asiguratori protectia cea mai adecvata pentru clientul sau, iar eforturile sale se vor indrepta catre atingerea pragului maxim de calitate in serviciile oferite acestuia”, a continuat Otilia MIHAI.

In acelasi timp, Cerasela CHIRIAC, Owner, INTER Broker de Asigurare, a precizat ca, din cauza provocarilor legislative, uneori piata a evoluat timorat si anemic, cu multe ezitari si abuzuri. „Probabil ca acesta este principalul motiv pentru care piata asigurarilor nu este la un minim de 5 miliarde de euro. Insa, piata de brokeraj, datorita factorului X numit „antreprenoriat”, s-a dezvoltat fulminant, atat cat i s-a permis, si, uneori, chiar in pofida greutatilor”, a adaugat ea.

In prezent, Adriana GRECU, CEO, AON Romania, spune ca brokerii de retail au structuri complexe si din ce in ce mai bine organizate (si cu „ajutorul” modificarilor legislative), iar brokerii corporate adreseaza mult mai bine nevoia de consultanta si asistenta a companiilor mari, precum si produsele de nisa, care presupun o buna pregatire tehnica si relatia cu pietele internationale.

„Daca privim inapoi cu realism, cred ca putem considera momentul ’89 ca un punct de restart pentru majoritatea segmentelor economice si, implicit, pentru piata de asigurari. Practic, in ultimii 30 de ani, evolutia domeniului nostru a fost dictata de ritmul de maturizare al intregii economii, iar acest lucru s-a tradus atat in avantaje generate de dinamizarea pietelor, cat si in fluctuatii intretinute de instabilitatea politica si incoerenta legilor. As spune ca a fost un proces imprevizibil de crestere, pe care l-am resimtit din plin in cei 14 ani de experienta in industrie. Principalul vector al acestei cresteri a fost diversificarea, pe de o parte prin numarul de societati infiintate, iar pe de alta parte prin extinderea portofoliilor de produse de asigurare”, a declarat Gabriela DUMITRU, Director Dezvoltare, VECTOR Broker.

Si Florentina CRACIUN, Administrator, DAW Management Broker de Asigurare, remarca faptul ca volumul pietei asigurarilor din Romania a crescut pe diferite segmente. „Daca, pana in urma cu 6-7 ani, piata era dominata de vanzarile auto, acum se observa o evolutie crescatoare pe liniile de asigurari de sanatate, property si raspunderi”.

In ceea ce priveste viitorul pietei, Antonio BABETI, CEO, GLOBASIG Broker, a afirmat ca „tinerii, profesionalismul si evolutia tehnologica sunt principalii factori care vor sustine dezvoltarea pietei. Atat piata de asigurari cat si cea a brokerajului vor inregistra cresteri constante, potentialul fiind unul de-a dreptul urias”.

Mai multe declaratii referitoare la evolutia pietei de asigurari in ultimii 30 de ani, dar si prognozele pentru urmatorii 10 ani, puteti citi in Editia speciala a Revistei PRIMM – Asigurari & Pensii din decembrie 2019. Click aici pentru download!

Articol preluat de pe www.1asig.ro

 

 

Articolul anterior
Articolul următor