46% dintre companiile de la nivel global au fost victimele criminalitatii economice in ultimii doi ani

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • 46% dintre companiile de la nivel global au fost victimele criminalitatii economice in ultimii doi ani
risc cibernetic

46% dintre companiile de la nivel global s-au confruntat cu fraude sau infractiuni financiare in ultimele 24 de luni, atacurile cibernetice, fraudarea clientilor si deturnarea de active fiind cele mai frecvente infractiuni, potrivit studiului bianual PwC „Global Economic Crime and Fraud Survey” (GECS) 2022.

Tehnologia si media si telecomunicatiile s-au confruntat cu cea mai mare incidenta a fraudelor dintre toate industriile, aproape doua treimi dintre companiile din aceste sectoare experimentand o anumita forma de frauda.

„Rata generala a fraudelor si infractiunilor financiare impotriva companiilor a ramas constanta fata de anul 2020 (47%), in pofida problemelor legate de lantul de aprovizionare, a instabilitatii mediului geopolitic, a unei economii incerte si a multor amenintari emergente. Pandemia a redus actele de insusire frauduloasa de bunuri, in parte pentru ca mai multi angajati lucreaza acum de la distanta, cu acces limitat la activele companiei, insa asistam la o crestere a amenintarilor din afara organizatiei. Criminalitatea cibernetica se afla in fruntea listei de amenintari cu care se confrunta in prezent companiile, iar pe viitor se preconizeaza o crestere a riscurilor de frauda in raportarile ESG si a celor prin intermediul platformelor digitale. Regulile jocului se schimba, iar companiile trebuie sa fie mai agile ca niciodata pentru a raspunde la aceste amenintari si sa adopte noi abordari si tehnologii de prevenire”, a declarat Ana SEBOV, liderul echipei de Forensic din cadrul PwC Romania.

In rezultatele sondajului din acest an, criminalitatea cibernetica a devansat cu o marja substantiala fraudele savarsite de clienti, cea mai frecventa infractiune in 2020. 42% dintre companiile cu venituri intre 1 si 10 miliarde de dolari au raportat ca s-au confruntat cu infractiuni cibernetice in aceasta perioada, in timp ce doar 34% au avut de-a face cu fraude savarsite de clienti.

Companiile mai mari sunt expuse unui risc mai mare de frauda

Mai bine de jumatate (52%) dintre companiile cu venituri anuale globale de peste 10 miliarde de dolari s-au confruntat cu fraude in ultimele 24 de luni. In cadrul acestui grup, aproape una din cinci a raportat ca cel mai perturbator incident a avut un impact financiar de peste 50 de milioane de dolari.

Cele mai putin afectate au fost companiile cu venituri mai mici de 100 de milioane de dolari, doar 38%, iar una din patru s-a confruntat cu un impact total de peste 1 milion de dolari.

Riscuri emergente: fraudele din rapoartele ESG, lantul de aprovizionare si platformele digitale

Cresterea numarului de platforme digitale, cum ar fi retelele sociale, serviciile (ridesharing, cazare) si comertul electronic, deschide usa riscurilor de frauda si de infractiuni economice, iar 40% dintre respondenti au experimentat o astfel de frauda.

De asemenea, frauda in materie de raportare ESG (modificarea informatiilor astfel incat acestea sa nu reflecte cu adevarat activitatile unei organizatii) si cea in lantul de aprovizionare au potentialul de a provoca perturbari mai mari in urmatorii ani. De exemplu, doar 6% dintre organizatii au declarat ca s-au confruntat cu fraude anti-embargo (participarea la boicoturi straine nesanctionate) in ultimele 24 de luni. Dar acest lucru s-ar putea schimba in urmatoarele 24 de luni, pe masura ce sanctiunile globale cresc la cele mai ridicate niveluri din istoria recenta.

In mod similar, doar 8% dintre organizatiile care s-au confruntat cu fraude in ultimele 24 de luni s-au confruntat cu fraude in ceea ce priveste raportarea privind mediul, societatea si guvernanta (ESG). Cu toate acestea, pe masura ce ESG continua sa creasca in importanta pentru partile interesate, stimulentul de a comite fraude in acest domeniu ar putea creste.

De asemenea, doar una din opt organizatii a avut parte de noi incidente de frauda in lantul de aprovizionare ca urmare a perturbarilor cauzate de COVID-19, iar una din cinci organizatii considera ca frauda in lantul de aprovizionare reprezinta un domeniu de risc sporit ca urmare a pandemiei.

Rezultatele sondajului arata ca amenintarile din partea entitatilor externe sunt in crestere, iar infractorii devin din ce in ce mai puternici si mai eficienti. Aproape 70% dintre organizatiile care se confrunta cu frauda au declarat ca cel mai perturbator incident a fost provocat de un atac extern sau de o conlucrare intre surse externe si interne.

Sondajul PwC a fost realizat in randul a 1.296 de lideri de afaceri din 53 de tari si poate fi consultat aici.

Articol preluat de pe www.1asig.ro

https://www.1asig.ro/GECS-2022-46-dintre-companiile-de-la-nivel-global-au-fost-victimele-criminalitatii-economice-in-ultimii-doi-ani-articol-3,102-68417.htm#.YmqiBptQNh8.facebook

 

Articolul anterior
Articolul următor