5 sfaturi pentru a va asigura locuinta cu intelepciune.

Nicaieri nu-i ca acasa! In acest sens, Insurance Europe a publicat cinci sfaturi pentru a ajuta proprietarii sa se asigure ca locuintele si bunurile din ele sunt protejate in mod corespunzator impotriva efectelor unor evenimente nedorite, precum incendiu, furt sau inundatii.

Cele 5 sfaturi sunt:

1. Alegeti asigurarea potrivita

Analizati oferta de pe piata pentru a gasi polita de asigurare de locuinta care se potriveste cel mai bine nevoilor, acordand timp pentru a intelege ce acopera asigurarea si care sunt excluderile, drepturile si responsabilitatile dumneavoastra. De asemenea, este important ca suma asigurata sa fie cea corecta, asiguratorul putand sa va sfatuiasca cu privire la nivelul de acoperire de care aveti nevoie.

2. Revizuiti periodic polita de asigurare

Evitati orice lacune in acoperirea politei prin revizuirea periodica a conditiilor din asigurarea locuintei si a bunurilor din ea. Daca ati facut revovari sau ati facut noi achizitii de bunuri, inclusiv bijuterii sau tablouri, este bine sa discutati cu asiguratorul pentru a fi acoperite de polita.

3. Reduceti-va riscurile

Chiar daca locuinta este asigurata, aparitia unei daune reprezinta o situatie stresanta pentru proprietar. Puteti reduce riscul evenimentelor nedorite, facand casa mai rezistenta la pericolele de zi cu zi. De exemplu, pentru a imbunatati siguranta casei se pot instala detectoare de fum, gaze sau o alarma anti-furt. De asemenea, se pot lua diverse masuri impotriva inundatiilor.

4. Deschiderea unui dosar de dauna

Daca apare un eveniment nedorit trebuie sa va adresati asiguratorului cat mai curand posibil, astfel incat persoanele care se ocupa de dosarul de dauna sa poata vizita proprietatea cat mai repede pentru a evalua pagubele. Pentru a ajuta asiguratorul, oferiti cat mai multe informatii despre eveniment si faceti fotografii cu bunurile deteriorate. Utile sunt si facturile de achizitie ale bunurilor afectate sau furate.

5. Explorati noi optiuni

Prin intermediul inovatiilor tehnologice, cum ar fi dispozitivele „smart home”, asiguratorii pot adapta politele de asigurare a locuintelor la riscurile individuale. Printre aceste dispozitive se numara termostatele inteligente care cresc temperatura atunci cand este prea scazuta si evita astfel inghetarea conductelor. Unii asiguratori transmit alerte de evenimente meteorologice extreme cum ar fi inundatii sau vanturi puternice.

Doar 1 din 5 locuinte este asigurata

In ciuda pericolelor naturale la care este expusa Romania, mai putin de 20% din locuinte sunt asigurate. La nivel national sunt active peste 1,7 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), numarul total al locuintelor fiind de aproximativ 9 milioane.

In 2018, pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative) s-a inregistrat o crestere a primelor brute subscrise de aproximativ 4% comparativ cu 2017, iar valoarea indemnizatiilor brute platite a scazut cu 13%, conform raportului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Astfel, valoarea totala a subscrierilor din 2018 a fost de 501,97 milioane de lei (circa 108 mil. EUR), fata de 480,6 milioane de lei in 2017. Valoarea totala a despagubirilor achitate de asiguratorii de locuinte a scazut in 2018 cu 13%, pana la 67,23 milioane de lei, fata de 2017 cand valoarea indemnizatiilor brute platite a fost de circa 77 milioane de lei.

PAD – Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale – este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. In plus, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Articolul anterior
Articolul următor