Muntele te poate scapa de canicula

Canicula a doborat zeci de oameni. S-au inregistrat peste 180 de urgente, iar 10 persoane au lesinat din cauza caldurii
Sunt asteptate temperaturi de 35-36 de grade Celsius in sud-estul Romaniei, iar indicele de confort termic a depasit 80 de unitati.
Medicii le recomanda celor care vor sa mearga in aer liber sa aiba grija si sa nu stea mult in soare. De asemenea, este bine sa va hidratati cat mai bine, sa beti in jur de 2 litri de apa, chiar daca nu apare senzatia de sete. De asemenea, evitati cafeaua si alcoolul, pentru ca ele favorizeaza deshidratarea.
Cei mai expusi sunt copiii si varstnicii, iar la serviciul de ambulanta au fost inregistrate peste 180 de urgente, iar 10 persoane au fost diagnosticate cu lipotimie.
Aerul fierbinte se mai domoleste incepand cu aceasta seara in sud-estul tarii, cand expira si codul galben emis de meteorologi.
In Bucuresti, emotiile puternice si arsita au doborat un tanar ajuns la starea civila. Invitat la cununia unui prieten, barbatul a lesinat pur si simplu. La zeci de cazuri ca acesta au gonit, echipajele de urgenta doar in Capitala. Alte cateva sute au fost in restul tarii.
La soare s-au inregistrat peste 50 de grade. Altfel, aerul a fost irespirabil pretutindeni. Intr-o locomotiva, de pilda, venita de la Budapesta, daca inchideai pentru o secunda ochii ai fi putut crede, la fel de bine, c-ai intrat in sauna. Mai mult dezbracati decat imbracati, au ajuns la destinatie si calatorii.
La ora 15, pe peronul garii din Cluj termometrul arata 35 de grade Celsius. Cand urcai in tren temperatura mai crestea cu 2 grade. Caldura este insuportabila mai ales la orele amiezei, spun calatorii, insa nu au alta varianta de transport. S-au inarmat cu evantaie improvizate, apa si multa rabdare.
Cu climatizarea pornita la maximum si consumul de electricitate a devenit urias. Iar in unele locuri retelele chiar au cedat. O familie din Ilfov sustine ca a ramas fara toate electrocasnicele din casa din cauza fluctuatiilor mari de tensiune.
Oficialii ENEL anunta ca intr-adevar inregistreaza un consum cu 30% mai mare acum fata de luna mai, de exemplu, dar sustin ca in cazul de la Ilfov intreruperile de curent au avut drept cauza defectiuni la instalatia unui client. Lucrurile se vor lamuri abia in urma unei constatari, dar nu mai devreme de 30 de zile.

Articolul anterior
Articolul următor