Incendii, asigurari si responsabilitate

Fara a intra in detaliile producerii incendiului care, pana la finalizarea anchetei oficiale, sunt mai mult sau mai putin doar speculatii, am incercat sa aflam cum functioneaza o polita de asigurare in astfel de circumstante.
Dupa cum toti stim, Vineri, 30 octombrie a.c, a avut loc un incediu devastator intr-un club din capitala. In urma evenimentului, 32 de persoane au decedat, 137 de raniti, dintre care multi se afla inca in stare grava sau critica, iar specialistii spun ca numarul deceselor ar putea urca in zilele care urmeaza.
Pe piata, oferta este cuprinzatoare. Orice business de acest fel are la dispozitie o paleta larga de produse property si de raspundere civila care ii pot oferi protectia necesara la preturi pentru orice buget. Legislatia in vigoare nu obliga insa afacerile cum sunt cele din domeniul alimentatiei publice sau al organizarii de evenimente sa isi incheie o polita de raspundere civila, desi activitatea lor nu poate exista fara clienti, tot aceia care pot deveni, cum bine s-a vazut, victime sau pagubiti fara voia lor.
Firmele care isi incheie insa o astfel de polita sunt putine. O parte din ei o fac pentru ca simt cu adevarat nevoia de a se proteja, dar altii „o fac pentru ca da bine”, ne-a explicat un specialist din piata de profil care a preferat sa-si pastreze anonimatul.
Pe piata sunt asiguratori rigurosi si care analizeaza si tarifeaza riscul la nivelul sau real, explica el. De multe ori si refuza sa incheie polita. Exista insa si contraexemple.
Ajunsi la momentul daunei, daca legislatia in vigoare este respectata, asiguratorul, de regula, plateste despagubirea conform conditiilor contractuale. Si totusi, in conditiile in care ar exista o asigurare, cum ar actiona in cazul unei tragedii precum cea din clubul Colectiv?
In astfel de situatii, existenta unei asigurari nu reprezinta si o rezolvare a obligatiilor de despagubire in sensul ca, politele, in esenta, sunt niste contracte comerciale incheiate intre cele doua parti, includ clauze care permit exonerarea asiguratorului de la plata pe motiv de nerespectare a normelor legale de siguranta sau de fals in declaratii din partea clientului, a explicat sursa noastra.
Un alt aspect este si ca, daca in politele de asigurare exista printre optiunile clientilor raspunderea civila, aceasta acopera in marea majoritatea a cazurilor pagubele materiale si vatamarile corporale pentru sume de multe ori mici si extrem de rar includ si daunele morale.
Demn de mentionat este insa ca, in acele putine cazuri cand se doreste o asigurare, in 90% dintre situatii asiguratorul nu efectueaza o inspectie riguroasa de risc si nu verifica autorizarile existente, spune acelasi specialist. In realitate, se ia in considerare doar ce declara clientii pe proprie raspundere despre locatie, activitate, norme de siguranta etc.
De vina este concurenta mare. Mai pe intelesul tuturor, un asigurator constiincios care ar refuza sa incheie polita din motive de incalcare flagranta a normelor de siguranta ar pierde contractul in favoare altuia dispus sa isi asume riscul. Motivul este unul destul de simplu: in aceasta piata dominata de asigurari auto, de multe ori, astfel de clienti sunt mana cereasca pentru asiguratori pentru ca daunalitatea este una redusa pe segmentele property si de raspundere generala.
O inspectie riguroasa de risc, care de multe ori costa suplimentar, ar tine cont si de un plan de incendiu, cu evidentierea punctelor critice, a sistemelor de siguranta.
De altfel, si legislatia in vigoare din Romania este una riguroasa, insa aplicarea ei trebuie facuta cu responsabilitate. Pentru astfel de situatii exista chiar si prevederi legale privind densitatea maxima de persoane pe metru patrat admisa pentru astfel de activitati. Exista si prevederi legate de natura si rezistenta la foc a materialelor folosite pentru constructie sau amenajare.
De asemenea, in cazul particular al incendiilor, si existenta si functionarea sistemelor de stingere, respectiv sprinkler-ele, sunt intelese gresit. Majoritatea considera ca astfel de sisteme nu pot functiona in spatiii unde se fumeaza pentru ca astfel s-ar declansa din cauza fumului. Total fals. Sprinkler-ele pornesc de la caldura. Au incorporate o duza termodinamica. Intr-adevar, ele pornesc si din cauza fumului daca sunt conectate cu sisteme de detectie a fumului.
Cel mai bun exemplu de rigurozitate este poate piata americana, unde, in momentul in care clientul solicita incheierea unei asigurari, se efectueaza in mod obligatoriu o inspectie de risc. Daca, in urma analizei efectuate se constata nereguli si asiguratorul refuza incheierea politei sau solicita o sporire a masurilor de siguranta, aceste informatii sunt apoi disponibile si pentru celelalte companii de profil din piata care ar putea incheia asigurarea si care, ulterior, nu ezita sa le ia in considerare.
Asadar, rigurozitatea si responsabilitatea raman principii cheie in astfel de situatii. Fie ca se discuta despre emiterea unei autorizari, de organizarea efectiva a unui eveniment, de afaceri sau distractie in general si chiar de incheierea unei asigurari in particular, atentia si responsablitatea pot ajuta, de cele mai multe ori fara eforturi mari, la evitarea unor adevarate tragedii.
Sursa: 1Asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor