Modificarile legislative de pe segmentul asigurarilor RCA din acest an au starnit multe discutii, confuzie si tensiuni in piata locala, atat in ceea ce priveste asiguratorii si brokerii, cat si consumatorii.„Haosul de pe piata RCA reprezinta marea dezamagire a anului 2016 si pune in umbra tot ceea ce s-a facut bun pana acum”, a declarat pentru 1asig.ro Virgil SONCUTEAN, Director General, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, intrebat care au fost punctele stabe ale anului 2016.
Totodata, oficialul ALLIANZ-TIRIAC a numit doua puncte forte pentru anul ce urmeaza sa se incheie:
– cresterea deductibilitatii privind asigurarile voluntare de sanatate de la 250 euro la 400 an/ persoana la angajatator si extinderea aplicabilitatii si la nivel de angajat, element ce lipsea din cadrul anterior.
– disciplina din managementul asigurarilor privind standardele de solvabilitate arata ca reglementatorul – ASF – isi ia rolul in serios, iar acest lucru reprezinta un pas spre maturitate.
In ceea ce priveste cele mai importante evenimente din piata de asigurari din acest an, Virgil SONCUTEAN considera ca acestea sunt falimentul CARPATICA Asig si esecul de comunicare intre actorii implicati din piata RCA.
Reamintim ca Hotararea de Guvern prin care s-au stabilit tarifele RCA maxime, care sunt plafonate pe o perioada de 6 luni, a intrat in vigoare pe 18 noiembrie 2016. Acestea vor fi aplicate de catre toate societatile de asigurari care practica asigurari de raspundere civila auto. In conditiile plafonarii tarifelor, mai multi asiguratori au luat decizia de a scadea comisioanele acordate intermediarilor pana la 1-2% si chiar 0,1%, in cazul vehiculelor de transport.
Ulterior, ASF a fost aprobat „Proiectul de norma privind asigurarile auto din Romania pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 54/2016 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie cat si a altor prevederi referitoare la asigurarile auto”. Printre alte modificari, norma nu mai include posibilitatea ASF de a plafona comisioanele brokerilor si nici obligativitatea platii primelor in maximum 5 zile de la incasare.