ASF efectueaza controale la patru asiguratori RCA

Avand in vedere informatiile vehiculate in spatiul public, conform carora nu toate societatile de asigurare ofera cotatii pentru politele RCA pe durata de o luna, Autoritatea de Supraveghere Financiara a aprobat declansarea unor controale in regim de urgenta pe aceasta tema la patru societati.

Acestea sunt ASIROM VIG, GENERALI Romania, GROUPAMA Asigurari si UNIQA Asigurari.

„Rezultatele vor fi facute publice dupa finalizarea actiunilor de control”, a precizat ASF intr-un comunicat.

Principalele obiective ale ASF sunt protectia consumatorilor si asigurarea stabilitatii, transparentei si bunei functionari a pietelor financiare non-bancare.

Potrivit Legii RCA, contractul RCA se incheie pe o perioada cuprinsa intre o luna si 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului, si nu doar pentru sase luni sau un an.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 16 mai 2017, Legea RCA, care aduce o serie de schimbari importante pentru industria de asigurari, printre cele mai dezbatute fiind introducerea tarifelor de referinta – calculate deja de ASF, decontarea directa, limitarea cheltuielilor, introducerea notiunii de „asigurati cu risc ridicat” si altele. Ulterior, legea a fost promulgata de Presedintele Romaniei, Klaus IOHANNIS, pe data de 31 mai.

Piata politelor auto obligatorii – RCA a atins, la sfarsitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut (1,07 miliarde lei), arata datele preliminare ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In perioada analizata, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingand valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 lei, in timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unitati, fata de 1,44 milioane in trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni. Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata pe o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor