ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara a lansat ghidul „Cum folosim documentul Carte Verde”, ce ofera informatii asiguratilor si pagubitilor in cazul accidentelor produse prin intermediul unor vehicule asigurate cu documente de asigurare Carte Verde.
Documentul Carte Verde reprezinta de fapt un certificat international de asigurare in baza caruia, proprietarul/utilizatorul/conducatorul vehiculului pentru care documentul a fost eliberat este asigurat in privinta raspunderii civile pentru pagubele produse prin intermediul vehiculului respectiv, in conformitate cu legislatia fiecarui stat pentru care documentul de asigurare este valabil.
„In cazul in care aveti incheiata o asigurare RCA, pe perioada valabilitatii acelei asigurari aveti in mod automat si o asigurare Carte Verde valabila pentru teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene precum si pentru teritoriul Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elvetiei si Serbiei fara a plati nici o prima de asigurare suplimentara. Unele societati de asigurare ofera acoperire prin documentul Carte Verde pe care vi-l elibereaza odata cu asigurarea RCA si pentru alte state, desi nu sunt obligate sa faca acest lucru”, se explica in document.
„Atunci cand doriti sa circulati cu vehiculul intr-o alta tara decat cele enumerate mai sus (de exemplu, Moldova, Turcia, Rusia, Ucraina, Albania etc.) si chiar si in cazul in care doriti doar sa tranzitati o astfel de tara, verificati in prealabil ca simbolul tarii respective sa nu fie barat/taiat pe documentul de asigurare Carte Verde pe care l-ati primit atunci cand ati incheiat asigurarea RCA. Daca simbolul tarii care va intereseaza este barat/taiat, atunci va trebui sa incheiati la un asigurator din Romania o asigurare Carte Verde distincta fata de asigurarea RCA pe care o detineti, care sa fie valabila in acea tara pe perioada deplasarii. In caz contrar, la granita acelei tari va trebui sa cumparati o asigurare de frontiera valabila doar pentru acea tara”, se mai arata in Ghid.
Sunteti implicat intr-un accident si „vinovat” de producerea accidentului este celalalt vehicul
Completati cu atentie toate rubricile formularului Constatare amiabila de accident si urmariti ca si celalalt sofer sa faca acest lucru sau asteptati sa vina autoritatile competente sa intocmeasca documentele in care se consemneaza accidentul, daca legislatia tarii respective impune acest lucru. Pentru informatii suplimentare puteti contacta biroul national din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul (datele de contact ale birourilor nationale le gasiti pe verso-ul documentului Carte Verde).
In documentele incheiate (Constatare amiabila de accident sau Proces-verbal), trebuie sa fie indicat in mod expres numarul de inmatriculare al vehiculului, marca, tipul si culoarea acestuia, numarul/seria documentului de asigurare Carte Verde daca exista si perioada de valabilitate a acestuia, precum si societatea de asigurare. Daca vehiculul „vinovat” este compus din cap tractor – remorca/semiremorca, aveti grija ca in documente sa fie indicate in primul rand elementele de identificare ale capului tractor si documentul de asigurare al acestuia!
Solicitati o copie (si/sau faceti o poza) a documentului de asigurare al vehiculului „vinovat”.
Este recomandat sa faceti poze la locul accidentului atat vehiculului dumneavoastra cat si vehiculului „vinovat”, cu semnele de circulatie, cu strada, intersectia si pozitia vehiculelor implicate in accident si cu documentele celorlalte persoane/vehicule implicate in accident, cum ar fi actele de identitate ale soferului si/sau vehiculului (cartea de identitate personala, pasaportul, permisul de conducere ale soferilor, talonul – certificatele de inmatriculare, documentele de asigurare RCA/Carte Verde ale vehiculelor etc.). Aveti in vedere ca cel putin in una din fotografii sa apara numarul de inmatriculare al vehiculului „vinovat” (in mod obligatoriu si al capului tractor daca este cazul).
Daca vehiculul „vinovat” este inmatriculat in statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, pentru solutionarea cazului de dauna de dauna va puteti adresa:
- asiguratorului RCA al vehiculului, sau
- BAAR dupa intoarcerea in Romania (in cazul in care vehiculul dumneavoastra permite deplasarea) daca statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul face parte din Spatiul Economic European.
Daca vehiculul „vinovat” este inmatriculat in alt stat decat cel pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, pentru solutionarea cazului de dauna de dauna va puteti adresa:
- Biroului national din statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul, sau
- BAAR dupa intoarcerea in Romania (in cazul in care vehiculul dumneavoastra permite deplasarea) daca statul pe teritoriul caruia s-a produs accidentul face parte din Spatiul Economic European si vehiculul „vinovat” este inmatriculat in unul din aceste state.
Daca aveti incheiata o asigurare CASCO, va puteti adresa direct asiguratorului dumneavoastra.
Sunteti implicat intr-un accident si sunteti vinovat de producerea accidentului
Completati cu atentie toate rubricile formularului Constatare amiabila de accident sau asteptati sa vina autoritatile competente sa intocmeasca documentele in care se consemneaza accidentul, daca legislatia tarii respective impune acest lucru.
Predati celuilalt sofer o copie dupa documentul dumneavoastra de asigurare Carte Verde, dupa talonul auto – certificatul de inmatriculare, carnetul dumneavoastra de conducere etc.
Anuntati-va cat mai repede asiguratorul cu privire la producerea accidentului si urmati recomandarile acestuia.
Daca aveti incheiata o asigurare CASCO, asistenta rutiera, etc. adresati-va asiguratorului dumneavoastra.
Pentru mai multe informatii, descarca ghidul „Cum folosim documentul Carte Verde”.