Despre modalitatile de atragere si retinere a tinerelor talente in domeniul asigurarilor au discutat Antonio BABETI – Director General, GLOBASIG Broker si Otilia MIHAI – Director General, Consultant AA si Sergiu COSTACHE – Revista PRIMM Asigurari & Pensii – in cadrul emisiunii „Ora de risc”, difuzata marti, 31 octombrie 2017, de RFI Romania.
Nu doar ca tinerii sunt greu de recrutat in vederea inceperii unei cariere in domeniul asigurarilor, dar, de cele mai multe ori, este nevoie de determinare si multa munca pentru a ramane si evolua in aceasta industrie.
In acest sens, unii jucatori, printre care si GLOBASIG Broker, au lansat diverse programe si solutii de atragere a tinerilor.
„Noi am incercat, in cadrul companiei noastre, sa dezvoltam cateva programe de recrutare a tinerilor. Chiar acum avem in desfasurare un astfel de program – „Begin with GLOBASIG” -, prin care incercam sa aducem un suflu nou in aceasta industrie. Avem expertiza necesara, tinand cont ca peste 30% din angajati, dar si colaboratori sunt oameni care n-au lucrat in acest domeniu inainte, pentru multi este chiar primul job. Ne dorim sa atragem oameni pe care sa-i construim si sa le insuflam, de la inceput, valorile GLOBASIG”, a declarat Antonio BABETI, Directorul General al brokerului.
Acesta a adaugat ca GLOBASIG desfasoara si alte proograme de recrutare, care se adreseaza celor care ceva eperienta in asigurari si care vor sa devina antreprenori.
De ce vin atat de greu tinerii catre asigurari?
„E chiar un paradox, pentru ca este un domeniu in care se castiga foarte bine. Mai mult decat atat, este un domeniu foarte frumos, in care cei care profesioneaza cu adevarat constientizeaza ca ajuta oamenii prin aceasta meserie. Deci, e frumos din toate punctele de vedere. Se castiga si bine si, totusi, de ce nu vin tinerii? Cred ca principala problema pleaca de la informarea corecta: ce inseamna acest domeniu, ce inseamna asigurari, de ce sa vina in acest domeniu si unde pot ajunge. E foarte dificil sa-i atragi, in conditiile in care nu este pregatit absolut deloc acest background. Trebuie sa-i iei de la zero cu toate notiunile si sa-i convingi ca este o profesie si banoasa – ca, trebuie sa recunoastem, pe tineri ii intereseaza acest aspect -, dar si foarte frumoasa”, a raspuns Otilia MIHAI – Director General, Consultant AA si Presedinte PRBAR Academy.
„Nu m-as opri doar la tineri. Adica, este un domeniu care se adreseaza tuturor, nu doar tinerilor”, a adaugat ea.
Cum ii facem sa ramana? „Raspunsul ar fi exact programul si viziunea Academiei PRBAR (Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare), pentru ca toti membrii Patronatului ne lovim de aceste dificultati: cum facem sa ne motivam si mai mult forta de vanzare, astfel incat sa fie o forta in adevaratul sens al cuvantului, sa ramana, pentru ca au fost foarte multe afirmatii si idei care ar merita sa aiba un timp mult mai mult alocat. Inclusiv mentalitatea oamenilor, legislatia si intreg domeniul s-a schimbat atat de mult si este in permanenta schimbare, incat nu poti sa spui ca, daca, la un moment dat, ai stiut foarte multe sau totul despre asigurari, poti, ani la randul, sa nu te mai informezi si sa nu mai participi la niciun curs pe aceasta tema, pentru ca esti, clar, in afara pietei. Si, atunci, avem foarte multe programe care sa-i ajute pe cei care exista in aceasta piata sa devina adevarati profesionisti. Adica, sa venim cu diverse cursuri pe tematica specifica, dar intr-o maniera si o abordare mai noua si diferita, astfel incat omul chiar sa inteleaga ce trebuie sa faca si care sunt problemele, si foarte multe studii de caz, focus pe jocuri de rol, dar si training-uri de dezvoltare personala”, a spus Otilia MIHAI.
In ceea ce priveste studiile necesare unei persoane care vrea sa isi inceapa cariera in domeniul asigurarilor, Antonio BABETI a precizat ca legislatia actuala prevede minim Bacalaureatul, dar eventualele studii superioare reprezinta un avantaj.
De asemenea, sunt necesare cursurile de specialitate din domeniu.
Articol preluat de pe 1asig.ro