Compania de consultanta fiscala si audit DELOITTE a castigat licitatia organizata de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in vederea atribuiri contractului de consultanta actuariala pentru calcularea tarifului de referinta al politelor RCA.
„Contractul de prestari servicii actuariale privind calcului tarifului de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila nr. 1/04.01.2018 incheiat intre ASF si Asocierea DELOITTE Audit SRL, DELOITTE Sp. z o.o. si DELOITTE Advisory S.R.O. reprezentata prin lider de asociere DELOITTE Audit SRL, a fost incheiat pentru suma de 165.000 lei fara TVA si vizeaza calculul actuarial aferent unui semestru, prestatorul fiind obligat ca, in termen de 30 de zile de la data semnarii contractului, sa prezinte raportul actuarial”, a transmis ASF la solicitarea 1asig.ro.
Pe 5 septembrie a intrat in vigoare Norma nr. 22/ 2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie – RCA.
Tariful de referinta RCA va fi calculat semestrial.
Astfel, potrivit legii, tariful de referinta se calculeaza conform formulei:
T.ref = PR x (1+IBNR) x (1+f)t x (1 + i)t /(1-Ch-P) x (1-BM)
in care:
- PR = prima de risc = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm), rezultate pe baza datelor statistice; Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani;
- IBNR = factorul de incarcare aferent rezervei de daune intamplate, dar neavizate sau insuficient avizate;
- f = rata anuala de modificare a frecventei daunei, pe baza datelor statistice;
- i = rata anuala de modificare a inflatiei (severitatii) daunelor, pe baza datelor statistice;
- t = diferenta in ani dintre data medie de aparitie a daunelor din perioada de aplicare a tarifului de referinta si data medie de aparitie a daunelor din perioada de analiza;
- Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoare medie exprimat ca procent din prima bruta;
- P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta; BM = incarcare datorita aplicarii sistemului bonus-malus.
Tarifele de referinta pentru RCA, calculate de ASF, au intrat in vigoare, pentru prima data, pe 19 mai 2017, dupa sase luni de tarife plafonate.
Piata de asigurari de raspundere civila auto RCA a inregistrat o scadere de aproape 6% in primele noua luni din 2017 fata de perioada similara a anului trecut si continua sa fie controlata de doi jucatori. Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in primele noua luni ale anului 2017 a atins valoarea de 2.867.578.190 lei, reiese din raportul ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.
In perioada ianuarie-septembrie 2017, prima medie RCA anualizata, pe intreaga piata, a fost de 706 lei, in scadere fata de primele 9 luni din 2016, cand era de 806 lei, potrivit ASF.
Pentru persoanele fizice, prima medie RCA a crescut usor, in primele 9 luni din 2017, la 529 lei, de la 521 lei in perioada similara a anului precedent. In ceea ce priveste persoanele juridice, in cazul lor prima medie RCA a scazut la 1.300 lei, fata de 1.719 lei.
Articol preluat de pe 1asig.ro