„Dupa o perioada de incercari, piata asigurarilor din Romania, dupa parerea mea, isi sustine examenul de maturitate. Personal, cred in aceasta piata. Ca o dovada a faptului ca eu cred in piata, mi-am asumat conducerea sectorului de asigurari-reasigurari din ASF si fac acest lucru in cel mai dificil moment din istoria asigurarilor din ultimii ani”, a declarat Cornel COCA – CONSTANTINESCU, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara, in cadrul Conferintei Brokerilor de la FIAR 2017.
„Este o decizie personala, dar vreau sa cred ca partenerii mei de dialog – asiguratorii si brokerii – se ridica la nivelul asteptarilor”, a adaugat acesta.
In urmatoarea perioada de timp, avem, impreuna, cel putin doua provocari, a precizat Cornel COCA – CONSTANTINESCU. Acestea sunt:
1. Implementarea IDD – Vom reusi impreuna sa aducem un plus de servicii si de transparenta pe piata intermediarilor. Noutatile pe care le aduce aceasta directiva europeana se refera la cerinte organizatorice, cerinte de informare, norme de pregatire profesionala, furnizarea de consultanta, furnizarea de informatii privind vanzarea combinata, etc. Toate acestea cred ca vor conduce la cresterea increderii in piata si in intermediari prin cresterea transparentei si, implicit, la vanzarea diferita fata de ceea ce exista in prezent. Nu in ultimul rand, paradigma se modifica sensibil in cazul oferirii de consultanta, activitatea fiind mai laborioasa si mai bine documentata la nivelul relatiilor pe care le au intermediarii cu clientii.
2. A doua provocare se refera la problema eterna a pietei locale – RCA. Piata a trecut printr-o perioada extrem de grea, iar acum se afla la un moment de resetare. Cred ca trebuie sa invatam din greselile trecutului, sa privim cu speranta in viitor si sa cautam solutii pe termen scurt, mediu si lung, pentru a duce piata acolo unde ii este locul, scotand-o din aceasta zona a periferiei.
Cornel COCA – CONSTANTINESCU a subliniat ca noua Lege RCA aduce o serie de instrumente noi, cu scopul de a rezolva problemele pietei, amintind de introducerea notiunii de tarif de referinta – acesta nu e obligatoriu, fiind informal, un reper pe care asiguratul il are la dispozitie cand cumpara o polita; noile atributii ale BAAR, introducerea notiunii de client cu risc ridicat, decontarea directa si altele.
Artocol preluat de pe 1asig.ro