De la furtuna pana la conducte sparte, furturi din locuinta sau incendii, riscurile care ne ameninta locuintele sunt diverse. Care sunt, insa, acele pericole care provoaca cele mai mari daune caselor romanilor?
„Cercetarile realizate la nivel de asociatie au aratat ca incendiul ramane pericolul cel mai des mentionat de catre romani in ceea ce priveste riscurile care pot afecta locuintele. Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de UNSAR, 55% dintre romani constientizeaza impactul acestui risc, teama de incendiu fiind o preocupare pentru persoanele cu varste cuprinse intre 36-50 de ani, din aproape toate zonele tarii. In acest top al riscurilor de care se tem romanii, incendiul este urmat de vijelie, cutremur, furt si de inundatii”, a explicat Alina BARBULESCU, Specialist Asigurari Generale, UNSAR.
„Pe de alta parte, o alta analiza realizata la nivelul Membrilor UNSAR a aratat ca 40 din primele cele mai mari 50 de despagubiri achitate anul trecut de companiile de asigurare membre ale asociatiei, in baza asigurarilor facultative de locuinte, au fost cauzate de incendii. Asadar, incendiul ramane cel mai mare pericol la care suntem expusi atunci cand vorbim despre locuintele noastre. De exemplu, valoarea totala a despagubirilor achitate in aceste cazuri in 2021 s-a ridicat la 9,5 milioane RON, in crestere cu 3,7% fata de 2020. Iar daca ne raportam la nivelul total al despagubirilor achitate de Membrii UNSAR ca urmare a producerii incendiilor, acesta a fost de peste 25,6 milioane de lei, pentru un numar de 884 de dosare”, a adaugat Alina BARBULESCU.
Alte riscuri frecvente sunt, insa, si fenomenele naturale extreme cauzate de schimbarile climatice. Acestea „ocupa, de asemenea, un loc important in clasamentul amenintarilor de care romanii se tem cel mai mult. Datele colectate de UNSAR au aratat ca despagubirile achitate in perioada 2019-2021 pentru pagubele cauzate de furtuna au reprezentat mai mult de jumatate (52%) din totalul despagubirilor efectuate in intreaga perioada 2014-2021 ca urmare a producerii acestui fenomen”, a subliniat Specialistul pe segmentul Asigurarilor Generale din cadrul UNSAR.
„De altfel, in 2022, valurile de caldura si seceta au inregistrat cea mai importanta dinamica din punctul de vedere al efectelor negative percepute de populatie, fiind inregistrata o crestere cu 19% in cazul amenintarii valurilor de caldura, de exemplu.
Prin urmare, sunt necesare eforturi suplimentare, la nivel national, pentru a-i sprijini pe romani sa identifice si sa apeleze cu incredere la solutiile de preventie si protectie impotriva acestor riscuri, una dintre acestea fiind incheierea de asigurari pentru locuinta”, a punctat Alina BARBULESCU.
Ce impact au noile tehnologii asupra domeniului asigurarilor?
Evolutiile tehnologice curente si digitalizatea accelerata au impact asupra tuturor domeniilor, iar asigurarile nu fac exceptie. „Pentru ca tehnologia evolueaza in ritm accelerat, noi suntem nevoiti sa ne adaptam acestui ritm, prin urmare si nevoile noastre sufera transformari”, a declarat Alina BARBULESCU. „Iar companiile de asigurari monitorizeaza in mod constant aceste schimbari si vin cu solutii inovative, orientate spre digitalizare, de la servicii ce tin de distributia de asigurari (vanzare), plata despagubirilor, dar si de consultanta post-dauna.”
Exista riscuri noi aduse de evolutia tehnologica? Cu siguranta, este de acord Alina BARBULESCU:
„Dezvoltarea unor noi tehnologii conduce spre o diversificare a riscurilor la care ne expunem, cu precadere in domeniul tehnologiei informatiei. De exemplu, anul trecut aflam ca marea majoritate a romanilor (49%) considera ca este foarte probabil si probabil sa fie tinta unui atac cibernetic (de ex. furt de date, infectarea/blocarea computerului in scopul cererii unei recompense, atacarea televizorului SMART din locuinta, accesarea camerelor de supraveghere etc.). In acest context, 30% dintre respondenti ar fi dispusi sa-si incheie o asigurare care sa acopere si aceste riscuri cibernetice. Important este faptul ca acest interes se pastreaza aproape in aceeasi proportie si in acest an.”
Pe intreaga durata a lunii octombrie, UNSAR a sprijinit desfasurarea campaniei nationale de informare „Luna Asigurarilor de Locuinte”. Obiectivele proiectului includ cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, precum si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta.
Despre Luna Asigurarilor de Locuinte
Pentru al X-lea an consecutiv, campania nationala de informare „Luna Asigurarilor de Locuinte” le-a reamintit romanilor de importanta asigurarii propriei case. Astfel, pe intreaga durata a lunii octombrie, informatiile de baza despre rolul si beneficiile asigurarilor de locuinte au fost transmise alaturi de cele mai importante detalii pe care romanii trebuie sa le cunoasca despre riscurile care le ameninta casele si despre ce pot face pentru a reduce cat mai mult aparitia si efectele acestora.
Campania „Luna Asigurarilor de Locuinte” este initiata de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor si s-a desfasurat cu sprijinul PAID Romania, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, FGA – Fondul de Garantare a Asiguratilor si UNSICAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania.
De asemenea, proiectul a fost realizat cu sprijinul Partenerilor EUROINS Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, ASIROM VIG, PRO FIDUCIARIA, GRAWE Romania, GROUPAMA Asigurari, DESTINE Broker, GENERALI Romania, SIGNAL IDUNA Asigurari, ASITO Kapital, GARANTA Asigurari, INTER Broker, RENOMIA SRBA Insurance Broker, GLOBASIG Broker, LION Broker, STELLAR RE, FDA – Fabrica de Asigurari, CAMPION Broker, PRESTIGE Broker, DAW Management Broker, MILLENIUM Insurance Broker, HOBBIT Broker si ASIGEST Broker.
Mesajele de informare ale campaniei au fost transmise catre publicul larg si cu sprijinul Partenerilor Media RFI Romania, Revista BIZ si ziuaveche.ro.
Articol preluat de pe www.1asig.ro