Anunti pe Facebook ca esti in vacanta? Asiguratorii ar putea sa nu te despagubeasca in cazul unui furt din locuinta!

  • Acasa
  • Asigurari locuinte
  • Anunti pe Facebook ca esti in vacanta? Asiguratorii ar putea sa nu te despagubeasca in cazul unui furt din locuinta!

In momentul cand are loc un jaf, proprietarul trebuie sa anunte autoritatile. Ancheta Politiei confirma faptul ca a avut loc o infractine si astfel, inspectorii de daune pot deschide un dosar. Daca se adevereste ca paguba a survenit din cauza neatentiei proprietarului, exista posibilitatea refuzului de plata.
In Marea Britanie, postarile pe retelele de socializare din timpul vacantelor sunt considerate un stimulent pentru hotii din locuinte si, in consecinta, reprezinta un act de neglijenta din partea locatarilor unui imobil. De aceea, asiguratorii ii sfatuiesc in mod constant pe cei ce pleaca in vacante sa fie atenti la ce posteaza pe Facebook deoarece ar putea respinge plata daunelor in cazul unui furt din locuinta. Care este practica, insa, in Romania?
Asiguratorii britanici, cel putin, au facut o practica obisnuita din a verifica adesea conturile de pe retele sociale ale clientilor care au fost victimele unor jafuri in timp ce erau plecati in vacanta si refuza, de multe ori, sa plateasca daunele. Refuzurile au la baza clauze care arata ca firmele de asigurari nu vor plati pagubele daca demonstreaza faptul ca oamenii nu au fost suficient de atenti in protejarea bunurilor lor.
Si in Romania se poate intampla acelasi lucru.
„In momentul cand are loc un jaf, proprietarul trebuie sa anunte autoritatile. Ancheta Politiei confirma faptul ca a avut loc o infractine si astfel, inspectorii de daune pot deschide un dosar. Daca se adevereste ca paguba a survenit din cauza neatentiei proprietarului, exista posibilitatea refuzului de plata. Aceasta este o prevedere general aplicata in domeniul asigurarilor”, au explicat reprezentantii GROUPAMA Asigurari pentru 1asig.ro.
Intrebati daca verifica postarile clientilor pe retelele de socializare, acestia au spus ca „in cazul deschiderii unui dosar de dauna, inspectorii pot face verificari suplimentare, insa aceste sarcini sunt acoperite oricum de reprezentantii Politiei, care strang probe in cadrul anchetei. O parte din respectivele probe pot fi puse la dispozitia asiguratorului pentru intocmirea dosarului”.
De asemenea, Sabin NICULESCU, Claims Manager, AON Romania, a precizat ca, in acest moment, asiguratorii romani nu au o practica in a verifica postarile clientilor lor pe retelele de socializare, dar acest lucru se datoreaza faptului ca, in Romania, numarul furturilor din locuinte asigurate este redus, iar valorile despagubite nu sunt mari.
„Din punctul de vedere al termenilor si conditiilor contractului de asigurare, exista prevederi contractuale clare care anuleaza dreptul la despagubire al asiguratilor daca se demonstreaza culpa grava, acesta fiind explicata ca o conduita neglijenta a asiguratului, care a determinat in mod direct producerea riscului. Astfel, daca din investigatia Politiei reiese faptul ca hotul a operat, verificand in prealabil pe retele de socializare ca victima nu este acasa, poate fi un motiv suficient de respingere a dosarului de dauna si in Romania. Mai mult, daca incepe sa devina o practica printre hoti de a face astfel de verificari, lucru demonstrat de investigatii, iar Politia va incepe sa emita atentionari catre populatie cu privire la ceea ce se posteaza pe retele de socializare, cu siguranta ca asiguratorii romani se vor sesiza si vor adopta verificari similare si vor respinge dosare de dauna daca se descopera astfel de mesaje ale asiguratilor pe retele de socializare”, a spus oficialul AON Romania.
GROUPAMA Asigurari impreuna cu Inspectoratul General al Politiei Romane a derulat, la nivel national, in ultimii patru ani mai multe campanii de informare a populatiei cu privire la prevenirea criminalitatii, inclusiv a furturilor din locuinte. Printre sfaturile oferite in cadrul acestor campanii se numara si unele care au legatura cu vacantele, perioade cand proprietarii pleaca de acasa, locuintele devenind astfel vulnerabile. GROUPAMA si IGPR recomanda celor care pleaca in concediu sa nu comunice date despre plecarea de acasa pentru o perioada mai lunga in convorbirile cu alte persoane sau pe retele de socializare. Aceste aspecte trebuie discutate doar cu cei in care proprietarii au incredere si care pot veni zilnic sa ridice corespondenta, lasand astfel impresia de casa locuita. De asemenea, compania recomanda evitarea postarilor pe site-urile de socializare a imaginilor din care sa reiasa ca proprietarii detin in casa bunuri de valoare.
Furtul din locuinta se poate asigura printr-o polita facultativa.
Asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale au inregistrat, in 2014, un volum total al primelor brute subscrise de 960,18 milioane lei, avand o scadere nominala de 6,04% fata de anul 2013. Dintre acestea, subscrierile pe segmentul asigurarilor facultative de locuinte au insumat 348,67 milioane lei, in scadere cu 36,42% fata de anul 2013, cand subscrierile au fost in valoare de 548,36 milioane lei. Si numarul contractelor in vigoare s-a redus cu 25,32%, la finele anului trecut existand 1.839.136 de contracte de polite facultative de locuinte, conform datelor publicate de ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Articolul anterior
Articolul următor