ASF a lansat un nou Ghid RCA, in acord cu noua legislatie

ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara a elaborat Ghidul RCA in acord cu noua legislatie, cuprinzand informatii utile cu privire la asigurarea RCA (contractul RCA, sistemul bonus-malus, avizarea si constatarea daunelor, despagubire etc.) precum si raspunsuri la intrebari frecvente.

Ghidul RCA are 40 de pagini ofera celor interesati informatii actualizate, de la A la Z despre asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, potrivit ASF. Pe langa informatiile de baza care explica ce este asigurarea RCA, in ghid gasiti explicatii despre:

  • ce faceti in caz de accident;
  • cum se foloseste constatarea amiabila;
  • unde puteti apela in caz daca aveti probleme cu polita RCA;
  • informatii despre avizarea si constatarea daunelor;
  • totul despre despagubirile acordate in temeiul RCA;
  • unde pot apela daca aveti probleme legate de asigurarea RCA;
  • precum si alte informatii utile.

„Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) este un contract incheiat intre proprietarul unui vehicul, persoana fizica sau juridica si o societate de asigurari care are dreptul de a practica asigurarea RCA pe teritoriul Romaniei. In baza acestui contract, asiguratorul care a emis asigurarea RCA plateste despagubiri tertelor persoane pagubite in urma unui accident provocat de vehiculul sau tramvaiul pentru care s-a incheiat asigurarea, pentru daunele materiale si/sau decesul ori vatamarile corporale, inclusiv daunele morale, suferite in acel accident”, se precizeaza in ghid.

Ce se intampla daca nu am RCA? „Nerespectarea obligatiei de incheiere a asigurarii RCA constituie contraventie, este constatata de Politie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 2.000 lei si cu retinerea certificatului de inmatriculare/ inregistrare a vehiculului. In plus, in cazul unui accident, pagubitul sau Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) in calitate de garant al obligatiei de despagubire se pot indrepta impotriva dumneavoastra, pe cale juridica, pentru recuperarea prejudiciului creat”, explica ASF.

Dovada incheierii asigurarii RCA o reprezinta contractul de asigurare RCA si polita RCA, care atesta existenta asigurarii de raspundere civila pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule.

Incheierea contractului RCA se poate face pentru o perioada de la 1 luna la 12 luni, multiplu de o luna. Indiferent de canalul de distributie utilizat, asiguratorul RCA practica aceeasi prima de asigurare, stabilita pe baza criteriilor specifice unui asigurat.

Modificarea legislatiei RCA a introdus pentru consumatori noi notiuni, asa cum este cea referitoare la asiguratul cu risc ridicat. „Acesta este persoana pe care cel putin 3 asiguratori o incadreaza intr-o clasa de risc superioara si ii oferteaza un tarif de prima de N ori mai mare decat tariful de referinta. Un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare si alocarea unui asigurator in vederea incheierii contractului RCA”, potrivit documentului.

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor