Ministerul Sanatatii lucreaza la un proiect de lege care ii va obliga pe toti medicii sa-si faca polita de asigurare pentru malpraxis, iar in cazul producerii unei erori medicale, doctorii vor fi nevoiti sa poarte o negociere cu pacientul si asiguratorul, inainte de a apela la un mediator sau de a recurge la instanta, a precizat pentru Agerpres Petru Melinte, reprezentant al Ministerului Sanatatii.
„Devine obligatorie asigurarea atat a medicilor, cat si a intregului personal medical care este implicat in furnizarea serviciilor de sanatate. La ora aceasta, politele de asigurare sunt foarte ieftine ca medie, dar variaza de la cativa euro la cateva sute de euro. Evident ca in momentul in care va fi introdusa obligativitatea despagubirilor civile, asiguratorii vor creste valoarea politelor. Noi speram ca prin concurenta lucrurile sa nu duca chiar la ceva nesustenabil (…) politele sa poata fi sustinute de medici din salariile actuale, nu din plicuri si alte foloase suplimentare. Avem discutii destul de serioase in ce masura institutiile care angajeaza medicii ar putea plati o buna parte din polita de asigurare. N-am reusit sa identificam inca o anume suma”, a spus Petru Melinte.
1. Cine are nevoie de asigurarea malpraxis?
Aceasta asigurare are ca scop despagubirea prejudiciilor cauzate in principal din neglijenta in exercitarea profesiei, de catre practicantii unor profesii care ofera consultanta sau presteaza un serviciu specializat. Printre acestea enumeram: constructori, arhitecti, notari, avocati, medici, farmacisti, contabili, cadre didactice, brokeri, interpreti si traducatori, operatorilor si agentilor autorizati sa inscrie avize de garantie in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, etc… Acestia pot, prin eroare, neglijenta, omitere, sau orice culpa proprie sa aduca prejudicii fie clientilor fie unor terti.
2. Ce risc se acopera?
Se acorda despagubiri pentru:
- sume pe care asiguratul este obligat sa le plateasca tertelor persoane ca urmare a producerii, din culpa proprie, a unor vatamari corporale sau pagube cauzate bunurilor
- daune morale ale persoanei pagubite
- cheltuielile de judecata ale asiguratului daca a fost obligat la desdaunare
- cheltuielile de judecata al persoanei terte prejuduciate, in cazul in care Asiguratul a fost obligat prin lege la plata daunelor
- daune aparute ca urmare a pierderii, distrugerii sau deteriorarii unor documente, furt prin efractie etc…
- orice pierdere cauzata de eroare, greseala, neglijenta sau omitere a unui partener sau angajat al asiguratului in legatura directa cu activitatea de expertiza contabila
Exceptii si cazuri pentru care asiguratorul nu este raspunzator:
- activitatile asiguratului in afara unui contract incheiat cu clientul sau
- pagube produse cu intentie de catre asigurat
- pretentii referitoare la pagube provocate de razboi sub orice forma, rebeliune, confiscare, sechestrare, distrugere sau avariere din ordinul unui guvern sau autoritati publice,
- raspundere civila legala directa sau indirecta cauzata de radiatii, contaminari nucleare, poluare, si altele dupa caz…
- consecintele unor circumstante care duc la o cerere de despagubire ca urmare a unei activitati desfasurate inaintea inceperii valabilitatii asigurarii curente.
3. In ce conditii se acorda despagubirea?
Despagubirea se face pe baza contractului de asigurare si in limita sumei asigurate. Pentru ca asiguratul sa fie despagubit este necesara existenta unui prejudiciu cauzat unei terte persoane, prin neglijenta, imprudenta sau incompetenta profesionala. Deasemenea prejudiciul trebuie sa fie personal, direct si cert.
4. Care sunt obligatiile asiguratului?
- Asiguratul se obliga la plata in timp al primei de asigurare
- Asiguratorul trebuie instiinat la data producerii evenimentului asigurat
- Asiguratul sa nu ia decizii de plata sau de intelegere cu persoana prejudiciata fara acordul societatii de asigurare
- Sa nu practice activitatea profesionala pe durata suspendarii autorizatiei de libera practica.
Cine sunt beneficiarii acestei polite?
Medicii, stomatologii, biologii, chimistii, farmacistii si alt personal medical cu studii de specialitate (denumiti in polita medici) personal medical – asistentii medicali, precum si personal autorizat sa desfasoare activitati conexe serviciilor medicale, care isi desfasoara activitatea in cabinete medicale, centre de diagnostic, unitati farmaceutice acreditate si/sau autorizate pentru tipul de activitate ce-l desfasoara.
Avantajele politei
- Prima de asigurare este diferentiata in functie de specialitatea medicala
- In schimbul unei sume rezonabile se ofera acoperirea unui risc financiar major
- Acopera nu doar riscul personal al medicului dar si al personalului din subordine
- Se ofera reduceri substantiale pentru un grup de practica de min 10 persoane
- Clauzele suplimentare acopera riscul unor daune suplimentare cum ar fi:
- Daune de natura estetica, functionala si fizionomica pentru chirugi
- Clauza de imbolnaviri profesionale a medicilor si personalului medical
- Invaliditatea permanenta si decesul din boli profesionale ale medicilor si personalului medical