Ce nu iti spun asiguratorii despre asigurarea ta de locuinta – partea 1

Romania este una dintre tarile lumii cu expunere majora la dezastre naturale, in principal, la riscurile de cutremur, inundatii si alunecari de teren. Ca urmare, si oferta societatilor de asigurare este vasta si variata, insa produsele de asigurare a locuintelor au in spate o serie de detalii tehnice pe care, de regula, clientii companiilor le cunosc foarte putin sau deloc.
Urmareste aceasta serie de articole informative cu privire la asigurarea ta de locuinta pentru a afla toate detaliile care te intereseaza. ConsultantAA doreste ca toti clientii sa fie bine informati. Astfel oferim consultanta personalizata fiecarui client astfel incat tot procesul sa fie clar, transparent si simplu pentru client.
Implicarea statului – foarte raspandita, cu sau fara parteneriat privat
In tarile dezvoltate exista diverse modele de protectie impotriva dezastrelor naturale, toate avand insa la baza aceleasi principii: setarea unei legislatii clare, explicitarea modului de subscriere si introducerea obligativitatii pentru anumite produse de asigurare, precum si stabilirea raspunderii asiguratorilor in caz de dezastru. In unele state, guvernele subventioneaza prima de asigurare pentru cei care locuiesc in zone cu expunere majora la un anumit risc. Fara o astfel de subventie, protectia pe piata privata de asigurari pentru un risc devenit aproape certitudine ar fi mult prea costisitoare pentru populatia expusa.
Alte guverne au ales sa cumpere asigurare pentru a-si acoperi potentialele pierderi financiare in cazul unui dezastru. Toate parteneriatele de tip public-privat, indiferent de riscurile pe care le acopera, au la baza cateva elemente comune – partea de acoperire a segmentului privat este foarte clar definita si limitata, iar guvernele respective isi pastreaza functia de asigurator de ultima instanta si de trasare a profilului de risc, astfel incat acesta sa poata fi cuantificat de catre asiguratori la un pret accesibil pentru populatie.
In alte tari s-a recurs la parteneriate de tip public-privat, prin care guvernele contribuie alaturi de industria de asigurari in cazul unor dezastre majore. Astfel de parteneriate exista, de exemplu, in Japonia, Turcia si Taiwan, pentru riscul de cutremur, iar in Olanda, Franta, Spania, Australia si Statele Unite au fost create programe pentru riscul de terorism. In unele tari, riscul de cutremur este asigurat separat – Mexic, Italia, Indonezia etc. In Noua Zeelanda exista o schema nationala de acoperire a riscului de cutremur, iar entitatea care gestioneaza programul a fost creata de guvern si are garantia acestuia in caz de dezastru.
Piata asigurarilor de locuinte din Romania
Potrivit legislatiei, asigurarile de locuinte sunt incluse, in rezultatele companiilor, in Clasa VIII – a asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale. Aceasta clasa de asigurari include daunele suferite de proprietati si bunuri (altele decat mijloacele de transport terestru, aerian, maritim si bunurile in tranzit), cauzate de urmatoarele riscuri: incendiu, explozie, furtuna, alte fenomene naturale in afara de furtuna, energie nucleara, surpare de teren.
Daca pana in 1995, romanii, fie ca voiau, fie ca nu, aveau asigurata locuinta prin fosta companie de stat ADAS, odata cu anul 1996, asigurarea locuintei a devenit facultativa, ceea ce a dus la o diminuare semnificativa a numarului de locuinte asigurate. In consecinta, asigurarea locuintei a devenit obligatorie pentru toti proprietarii, incepand din data de 15 iulie 2010. Conform prevederilor Legii nr. 260/2008, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a fost desemnata sa administreze sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera cele trei riscuri de baza specifice Romaniei – cutremur, inundatii si alunecari de teren.
De mentionat ca acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia. Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 euro, pentru o suma asigurata de 20.000 euro, si de 10 euro, pentru o suma asigurata de 10.000 euro.
Prin modificarile aduse Legii nr. 260/2008 de dispozitiile Legii nr. 243 din 17 iulie 2013, publicata in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013, si intrata in vigoare la data de 27 iulie 2013, PAID a devenit singura societate de asigurari care poate acoperi riscurile asigurate obligatoriu, in limita a 20.000 euro. Ca urmare, pentru aceleasi riscuri, persoanele fizice si juridice pot incheia polite facultative de asigurare a locuintei doar pentru sumele asigurate care le exceda pe cele asigurate obligatoriu prin PAD sau pentru alte riscuri suplimentare. Prin urmare, alte 11 societati de asigurare, care nu sunt actionari PAID, au incheiat protocoale de colaborare cu Pool-ul cu scopul de a putea emite polite obligatorii de locuinte in numele PAID.
In urmatoarele articole vom explica forma actuala a legii 260/2008, puncte de reper pentru politele obligatorii si efecte resimtite si alti termeni care trebuiesc intelesi precum Proportional vs. Prim risc vs. Raspundere limitata.
Daca ai o intrebare sau nelamurire despre asigurarea ta de locuinta sau orice alt tip de asigurare, nu ezita sa ne contactezi si un reprezentant ConsultantAA iti va oferi consultanta necesara.
Alege acum pentru tine sa fi informat!

Articolul anterior
Articolul următor