Romanii trebuie educati pentru a intelege diferenta dintre asigurarile de sanatate si abonamentele medicale, iar rolul campaniilor de informare precum cele demarate de APPA sunt extrem de importante, intrucat ei trebuie sa cunoasca diferentele dintre cele doua optiuni, a precizat Corneliu Florin BUICU, Vicepresedintele Comisiei de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor, in cadrul emisiunii-dezbatere organizate luni, 22 februarie, de XPRIMM, pe tema asigurarilor de sanatate.
„Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor (APPA) are un rol foarte important pentru ca va trebui sa se implice si mai mult astfel incat populatia Romaniei sa cunoasca diferentele care exista intre o asigurare privata de sanatate cu toate beneficiile ei, fata de achizitionarea unor servicii medicale in cadrul unui abonament. O asigurare de sanatate are beneficii substantiale fata de achizitionarea unui simplu abonament pentru sanatate”, a spus oficialul.
„Au existat situatii in trecut in care aceste abonamente de sanatate au facut subiectul unor controale, pentru ca, la un moment dat se banuia ca aceste servicii medicale erau decontate atat din abonament, cat si din asigurarile sociale de sanatate”, a completat el.
Tot in cadrul dezbaterii, Corneliu Florin BUICU amintea despre importanta gasirii unor variante prin care sistemul de sanatate public sa fie finantat, precizand ca asigurarile private au un rol bine definit.
„Romania colecteaza pentru sistemele sociale de sanatate aproximativ 40 de miliarde lei, cota de contributie fiind de 10%, in timp ce, in tari precum Ungaria se platesc 15% contributii la sanatate. Ganditi-va ce s-ar intampla daca sistemul de asigurari sociale de sanatate nu ar avea 40 de miliarde de lei, ci 60 de miliarde. Practic cu aceasta diferenta ar putea fi suportata mare parte din nevoile de sanatate de care pacientii au nevoie”, a spus Vicepresedintele Comisiei de Sanatate si Familie din Camera Deputatilor.
„Pentru ca din punct de vedere politic, nu vad ca niciun partid sa ia nicio masura de majorare a contributiilor la sanatate, trebuie gasite variantele prin care sistemul de sanatate sa poata fi finantat corect si sa aduca noi resurse pentru sanatate, iar aici, asigurarile private, indiferent ca vorbim despre cele complementare sau suplimentare au rolul lor”, a concluzionat el.
Despre Luna Asigurarilor de Sanatate derulata de APPA
Februarie este Luna Asigurarilor de Sanatate! Noua campanie de educatie financiara si de informare privind asigurarile de sanatate si necesitatea unui stil de viata sanatos a inceput pe 1 februarie a.c. si invita romanii sa descopere cum pot avea grija de sanatatea lor.
Obiectivul principal al proiectului vizeaza schimbarea comportamentului romanilor din unul pasiv in unul pro-activ, atat in ceea ce priveste incheierea de asigurari de sanatate, cat si un stil de viata sanatos.
Campania se desfasoara intr-o perioada in care sanatatea este mentinuta in atentia tuturor si, concomitent, sistemul de sanatate public este sufocat de influxul de pacienti adus de pandemia COVID-19. In acest context, este imperios necesar ca romanii sa realizeze ca, prin intermediul unei asigurari de sanatate, se pot indrepta catre sistemul privat. De asemenea, in ultimii ani, se remarca un interes in crestere al romanilor pentru asigurarile de sanatate, alaturi de o orientare din ce in ce mai mare catre un stil de viata sanatos.