Cum va decurge parteneriatul dintre PAID si brokeri daca legea le va permite acestora sa vanda direct polita PAD?

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Cum va decurge parteneriatul dintre PAID si brokeri daca legea le va permite acestora sa vanda direct polita PAD?
parteneriatul dintre PAID si brokeri

In prezent, autoritatea de supraveghere impreuna cu jucatorii din piata poarta discutii in vederea modificarii Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor, fiind aduse mai multe propuneri. Printre acestea, se numara si posibilitatea ca brokerii sa vanda in mod direct polita PAD. Dar care ar putea fi efectele acestor schimbari?

Aflata la „Forumul Anual al Partenerilor CONSULTANT AA”, Nicoleta RADU – Directorul General al PAID Romania (Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale) – a fost intrebata cum va decurge parteneriatul dintre PAID si brokeri, in cazul in care legea va prevede ca acestia vor putea vinde direct politele obligatorii.

Astfel, ea a subliniat ca, daca se va intampla acest lucru, activitatea PAID va suferi importante modificari, fiind necesare atat investitii suplimentare in sistemul IT, cat si cresterea numarului angajatilor pentru gestionarea colaborarii cu brokerii.

O alta problema ridicata este cea a constatarii daunelor. Va trebui stabilit cum si de catre cine va fi facuta constatarea daunelor. Posibil ca aceasta sarcina sa revina PAID Romania, ceea ce va duce, de asemenea, la costuri suplimentare.

Totodata, Nicoleta RADU atrage atentia ca o asemenea schimbare legislativa ar presupune o perioada de 6 – 9 luni pentru implementarea modificarilor in activitatea Pool-ului si a brokerilor.

De altfel, brokerii estimeaza ca aceasta modificare legislativa va aduce o crestere de la 19% la 30% in gradul de cuprindere, inca din primul an de la implementare. Astfel, brokerii au o responsabilitate uriasa pentru ca aceasta a fost o conditie asumata de ei pentru a convinge ASF sa sustina modificarea Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva dezastrelor.

Referitor la implementarea IDD, in pofida complexitatii noului mecanism, acesta era absolut necesar, desi toate entitatile sunt de acord ca acesta trebuie simplificat. Sa nu uitam ca, in urma aplicarii normelor IDD, interactiunea cu consumatorul se modifica. Astfel, intermediarii au o responsabilitate importanta de informare a tuturor clientilor privind asigurarile, inclusiv politele de asigurare obligatorie a locuintei, cu riscurile incluse si excluderile politei. Este vorba de documentul de informare standardizat privind produsul de asigurare (PID), care trebuie transmis tuturor clientilor care cumpara asigurari generale.

„Informarea corecta a clientilor si ridicarea calitatii profesionale a intermediarilor sunt conditii obligatorii pentru a convinge oamenii despre necesitatea asigurarilor de locuinte, ducand astfel la cresterea gradului de cuprindere in asigurare”, a precizat Nicoleta RADU.

Doar 1 din 5 locuinte este asigurata

In ciuda pericolelor naturale la care este expusa Romania, mai putin de 20% din locuinte sunt asigurate. La nivel national sunt active peste 1,7 milioane de asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), numarul total al locuintelor fiind de aproximativ 9 milioane.

In 2018, pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative) s-a inregistrat o crestere a primelor brute subscrise de aproximativ 4% comparativ cu 2017, iar valoarea indemnizatiilor brute platite a scazut cu 13%, conform raportului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

Astfel, valoarea totala a subscrierilor din 2018 a fost de 501,97 milioane de lei (circa 108 mil. EUR), fata de 480,6 milioane de lei in 2017. Valoarea totala a despagubirilor achitate de asiguratorii de locuinte a scazut in 2018 cu 13%, pana la 67,23 milioane de lei, fata de 2017 cand valoarea indemnizatiilor brute platite a fost de circa 77 milioane de lei.

PAD – Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale – este o polita de asigurare obligatorie care acopera daunele produse de inundatii, cutremure sau alunecari de teren asupra locuintelor. Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. In plus, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

 

Articol preluat de pe www.1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor