Patru dintre cele mai importante riscuri, din perspectiva impactului in anul 2019, sunt legate de mediu – fenomene cu care se confrunta si Romania tot mai des, in timp ce amenintarile cibernetice care deriva din dezvoltarea tehnologiei sunt cele mai importante necunoscute in acest an. Acestea sunt doar cateva din concluziile publicatiei The Global Risks Report 2019 lansate de World Economic Forum.
Global Risks Report 2018 este o publicatie realizata cu sprijinul MARSH & McLennan Companies si ZURICH Insurance Group in calitate de parteneri strategici.
Potrivit sursei citate, cresterea tensiunilor geopolitice si economice reprezinta cele mai importante riscuri in 2019. 90% dintre experti afirma ca se asteapta la continuarea confruntarilor economice dintre marile puteri, si pe parcursul anului 2019.
„Capacitatea globala de a mentine implicare comuna pentru a combate crizele majore, a atins un nivel critic. Inrautatirea relatiilor internationale impiedica actiuni pentru a combate provocari serioase. Intre timp, perspectiva economica pesimista, care este tot un efect al tensiunilor geopolitice, pare sa contribuie si ea la diminuarea potentialului de cooperare internationala in acest an”, se arata in comunicatul transmis de MARSH Romania.
The Global Risks Report integreaza rezultatele Global Risks Perception Survey. La sondajul mentionat au raspuns peste 1.000 de experti si decidenti din toata lumea. Concluziile publicatiei lansate astazi, indica o deteriorare a conditiilor economice si geopolitice. Disputele comerciale intre state s-au inrautatit rapid anul trecut si se vor adanci in acest an pe fondul cotinuarii tensiunilor geopolitice. 88% dintre respondenti anticipeaza degradarea normelor si acordurilor comerciale multilaterale.
Potrivit raportului, in 2019, eforturile in vederea cooperarii internationale vor fi afectate de perspectivele economice dar si de cresterea tensiunilor politice intre marile puteri. 85% dintre respondenti afirma ca se asteapta ca 2019 sa aduca riscuri sporite de confruntare intre marile puteri. Publicatia abordeaza riscurile asociate cu ceea ce se poate descrie ca ordine globala multiconcept: o realitate in care instabilitatea geopolitica reflecta nu doar schimbarea raporturilor de forte dar si accentuarea diferentelor de viziune asupra valorilor fundamentale.
„E nevoie, mai mult decat oricand, sa reinnoim arhitectura cooperarii internationale, mai ales in contextul in care comertul international si perspectivele economice sunt la risc in acest an. Pur si simplu, nu ne permitem deteriorarea cooperarii internationale la care suntem expusi in prezent. Avem nevoie de masuri coordonate pentru a sustine cresterea economica si pentru a face fata amenintarilor cu care ne confruntam la nivel global” declara Borge BRENDE, Presedintele World Economic Forum.
Riscurile cibernetice confirma saltul consemnat in anul 2018 din perspectiva perspectivei pentru urmatorii 10 ani care reiese in urma sondajului. Totusi, riscurile de mediu continua sa domine preocuparile pe termen scurt ale respondentilor. Toate cele riscuri de mediu monitorizate de raport sunt din categoria celor cu impact mare sau cu probabilitate mare de a se produce: afectarea bio-diversitatii, fenomene meteo extreme, esecul masurilor de adaptare sau de diminuare a schimbarilor climatice, dezastre ecologice provocate de oameni sau dezastre naturale.
Alison MARTIN, Group Chif Risk Officer, ZURICH Insurance Group, declara: „Din pacate, anul 2018 a fost unul al incendiilor la cote de maxim istoric, a continuat cu mari inundatii si cu sporirea emisiilor de gaze care contribuie la efectul de sera. Nu este deloc surprinzator faptul ca, pentru 2019, riscurile de mediu se regasesc in topul preocuparilor. Pentru a raspunde in mod eficient schimbarilor climatice, este nevoie sa investim in infrastructura pentru a ne adapta acestui nou context si pentru a face tranzitia catre o economie bazata pe emisii reduse de carbon. Anticipam ca, pana in anul 2040, deficitul de investitii in infrastructura globala ar putea ajunge la 18 triliarde USD in contextul in care necesarul prognozat este de 97 triliarde USD. In acest context, recomandam organizatiilor sa dezvolte o strategie de adaptare la schimbarile climatice inca de pe-acum.”
Infrastructura urbana si dezvoltarea acesteia sunt de asemeenea afectate de riscurile de mediu. Odata cu cresterea nivelului marii, multe orase sunt nevoite sa aplice solutii costisitoare pentru a atenua efectele furtunilor extreme sau pentru a curata apele subterane. Diminuarea investitiilor in infrastructuri critice, precum cele legate de transport, pot afecta toate celelalte domenii si pot accentua riscurile sociale, de mediu, de sanatate si cele conexe.
John DRZIK, President of Global Risk and Digital, MARSH, afirma: „Subfinantarea cronica a infrastructurilor critice la nivel mondial impiedica progresul economic lasand organizatiile si comunitatile vulnerabile atat in fata atacurilor cibernetice si a fenomenelor naturale dar si in fata esecului de a implementa inovatiile tehnologice. Alocarea resurselor pentru investitii in infrastructura, inclusiv prin stimularea parteneriatelor public-privat, reprezinta un punct vital pentru construirea si dezvoltarea infrastructurilor clasice dar si a celor digitale care vor permite societatii sa creasca si sa prospere.”
Scaderea confortului psihologic si emotional, la nivel individual, este atat o cauza dar si un efect pe scara larga a riscurilor globale. Aceasta situatie are un impact asupra coeziunii sociale si a cooperarii la nivel politic. The Global Risks Report 2019 se concentreaza in mod explicit spre latura umana a riscurilor globale, in special pe rolul pe care schimbarile complexe de la nivel global il au in: societate, tehnologie sau in domeniul fortei de munca. O tema comuna este aceea ca stresul este, de fapt, sursa sentimentului de lipsa de control in fata incertitudinii.
Raportul dedicat riscurilor globale din acest an, reia seria „Socuri viitoare”. Aceasta sectiune, concluzioneaza faptul ca, atat complexitatea in crestere, dar si interconectarea sistemelor globale pot conduce la opinii in bucla, fortarea unor limite si perturbari in cascada. Scenariile de tipul „Ce s-ar intampla daca?” incluse in sectiunea amintita reprezinta ipoteze care ii sprijina pe decidenti sa evalueze socurile care ar putea afecta rapid si grav omenirea.
Scenariile din acest an se axeaza pe semnalarea ipotezelor care se leaga de manipularea fenomenelor meteorologice pentru alimentarea tensiunilor geopolitice, tema legata de affective computing – emotiile dezvoltate de Inteligenta Artificiala si un alt scenariu care se refera la deseurile spatiale.
The Global Risks Report 2019 a fost realizat cu sprijinul acordat pe tot parcursul anului trecut de Global Risks Advisory Board al World Economic Forum si pe o colaborare permanenta cu partenerii sai strategici Marsh&McLennan Companies si Zurich Insurance Group. In plus, la realizarea The Global Risks Report 2019, au contribuit si consilierii din mediul academic, reprezentanti ai: Oxford Martin School (University of Oxford), the National University of Singapore si Wharton Risk Management and Decision Processes Center (University of Pennsylvania).
TOP 5 Riscuri in funtie de probabilitate:
- Fenomene meteo extreme (ex.: Inundatii, uragane, etc.)
- Esecul in diminuarea efectelor schimbarilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbari.
- Dezastre naturale majore (ex.: cutremur, tsunami, eruptie vulcanica, furtuna geomagnetica)
- Incident major legat de furtul datelor.
- Atacuri cibernetice la scara larga.
TOP 5 riscuri in functie de impact
- Arme de distrugere in masa
- Esecul in diminuarea efectelor schimbarilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbari.
- Fenomene meteo extreme (ex.: Inundatii, uragane, etc.)
- Criza de apa
- Dezastre naturale majore (ex.: cutremur, tsunami, eruptie vulcanica, furtuna geomagnetica)
TOP 5 riscuri in functie de conexiunile dintre ele:
- Fenomene meteo extreme (+) Esecul in diminuarea efectelor schimbarilor climatice sau neadaptarea la aceste schimbari.
- Atacuri cibernetice la scara larga (+) Prabusirea infrastructurilor critice si retelelor
- Somaj structural ridicat sau sub-ocuparea fortei de munca (+) Efecte negative ale progresului tehnologic
- Somaj structural ridicat sau sub-ocuparea fortei de munca (+) Instabilitate sociala puternica
- Incident major legat de furtul datelor (+) Atacuri cibernetice la scara larga
5.Esec al guvernelor (+) Conflict intre state cu consecinte regionale
Articol preluat de pe 1asig.ro