Fenomenele meteorologice periculoase au produs pagube in 18 judete si in Capitala

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Fenomenele meteorologice periculoase au produs pagube in 18 judete si in Capitala

In urma fenomenelor meteorologice periculoase, de joi pana vineri, au fost afectate 26 localitati din 18 judete, precum si in municipiul Bucuresti, potrivit unui comunicat al IGSU – Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta.

Astfel, au fost afectate 14 locuinte, 28 subsoluri, 44 curti si sase tronsoane de drum, in timp ce acoperisul unei scoli a fost dislocat.

In judetul Alba, pe DN 75, in zona localitatii Vadu Motilor, traficul rutier este temporar blocat din cauza unui arbore cazut pe carosabil si a scurgerilor de aluviuni de pe versanti; echipaje specializate intervin pentru remedierea situatiei si reluarea traficului.

In Bucuresti s-a intervenit pentru evacuarea apei din subsolul unui spital din sectorul 2, in trei curti si pe opt strazi.

„Din punct de vedere al alimentarii cu energie electrica, in aceasta dimineata erau afectate 10 localitati din patru judete (Alba, Harghita, Neamt si Suceava), insa echipe specializate se afla in teren pentru remedierea, in cel mai scurt timp, a situatiei”, precizeaza IGSU.

Echipajele inspectoratelor pentru situatii de urgenta intervin in continuare in sprijinul populatiei si al autoritatilor locale, pentru limitarea si inlaturarea efectelor de vreme rea, iar evolutia situatiei din teren va fi monitorizata de Centrul Operational National al IGSU.

In ziua anterioara, in urma ploilor torentiale, descarcarilor electrice, caderilor de grindina si a vantului puternic au fost inregistrate efecte de vreme rea in 60 de localitati din 13 judete: Arges, Bihor, Caras – Severin, Dambovita, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Prahova, Salaj, Sibiu, Timis si Valcea.

Protectia bunurilor

Pe piata din Romania, riscul de inundatii este acoperit prin polita obligatorie de locuinta (PAD), alaturi de riscurile de cutremur si alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, la intreaga valoare a imobilului, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, suplimentara celei obligatorii.

In vederea cresterii gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, cat si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta a fost lansat si campania „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte”. Cea de-a V-a editie a proiectului s-a desfasurat intre 1 si 31 octombrie 2017. Mai multe detalii sunt disponibile pe asigurarealocuintelor.ro si pe Facebook.

La sfarsitul lunii aprilie 2018 erau active la nivel national peste 1,7 milioane de polite PAD, potrivit statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor. Cu un grad de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuintei de 50% la finalul lunii aprilie a acestui an, Brasov a urcat pe locul 1 in topul celor mai asigurate municipii din Romania.

In ceea ce priveste masinile avariate, daunele produse de fenomene naturale sunt acoperite de politele CASCO. Astfel proprietarii de masini care au fost afectati de copacii cazuti, pot fi despagubiti de catre companiile de asigurari. Totodata, cei care nu au polite CASCO si ale caror masini au fost avariate pe motive care tin de neglijenta administratiei publice pot depune plangere in instanta impotriva autoritatilor.

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor