Fondul de rezerva al Guvernului a ramas fara bani

inundatie

600 de milioane de lei, platiti in 2018 numai pentru calamitati naturale

Fondul de rezerva al Guvernului a ramas, in momentul de fata, fara bani, a declarat Eugen TEODOROVICI, Ministrul Finantelor, pentru Antena 3, citat de Digi24.ro. Conform acestuia, in 2018 au fost platiti, din Fondul de rezerva, 600 de milioane de lei numai pentru calamitati naturale.

Conform declaratiilor Ministrului, problemele aparute de-a lungul anului au consumat banii din Fondul de rezerva (100 de milioane de euro la inceputul anului) in doar 8 luni. Sumele din acest fond pot fi folosite doar in situatii dificile si doar atunci cand au fost epuizate toate celelalte surse de finantare, arata Digi24.

„Noi am tot dat la inundatii, calamitati naturale, pesta porcina, deci s-au alimentat din acest fond astfel de situatii. Sumele au fost de peste, cred, 600 de milioane de lei numai pentru calamitati naturale. Evenimente care nu s-au anticipat de anul trecut cand s-a facut bugetul pe 2018”, a declarat Eugen TEODOROVICI.

In Romania, pentru protectia financiara a populatiei impotriva principalelor dezastre naturale la care este expusa tara noastra – inundatii, cutremure si alunecari de teren – a fost instituit sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, administrat de PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale.

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formata prin asocierea societatilor de asigurare pentru incheierea de asigurari obligatorii de locuinta, in conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008. PAID s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare, actionari PAID.

Printre obiectivele PAID se numara, astfel, construirea unei „rezerve financiare solide, astfel incat Romania sa fie protejata financiar in fata fenomenelor naturale extreme”, precum si reducerea „impactului bugetar al unei asemenea catastrofe asupra Guvernului Romaniei, astfel incat resursele publice sa fie alocate reconstruirii spitalelor, scolilor si intrastructurii nationale”, se arata pe site-ul Pool-ului.

Conform Legii 260/2008, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 115 din 15 februarie 2011, cu modificarile si completarile aduse ulterior, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor, in conditiile prevazute de lege, constituie o contraventie, si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

De asemenea, legislatia prevede faptul ca „persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, in conditiile prezentei legi, nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit prezentei legi, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.”

Cu toate acestea, gradul de acoperire prin asigurarea obligatorie de locuinta ramane unul scazut, in momentul de fata doar una din cinci case din Romania fiind protejata prin polita PAD: la sfarsitul lunii iunie 2018, erau active la nivel national aproape 1,7 milioane de asigurari obligatorii de locuinte.

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor