Furtunile de vara, mai intense din cauza schimbarilor climatice

furtuna asigurari

Un nou studiu realizat de MIT indica faptul ca schimbarile climatice ar putea determina furtuni de vara mult mai puternice, dar si conditii meteo „stagnante” pentru regiuni aflate la altitudini medii din emisfera nordica, inclusiv Europa, America de Nord si Asia.

Astfel, cercetatorii sugereaza ca temperaturile globale in crestere, in special din zona Arcticului, determina o redistribuire a energiei la nivel atmosferic. Asadar, mai multa energie este disponibila pentru a „alimenta” furtunile de vara, facandu-le mai distructive.

Pe de alta parte, acelasi fenomen determina zile „stagnante”, cu valuri de caldura care pot dura mai mult.

Schimbarile climatice in Romania

Romania nu este, din pacate, ferita de efectele schimbarilor climatice. Analizele realizate la nivelul ANM arata o tendinta de crestere a temperaturilor in trei din patru anotimpuri, dar si modificari semnificative ale altor indicatori climatici, precum descresterea grosimii stratului de zapada si cresterea duratei maxime a valurilor de cladura.

Astfel, „analiza efectuata utilizand datele colectate la statiile meteorologice cu sir lung (1961-2016) din reteaua Administratiei Nationale de Meteorologie, evidentiaza tendinte crescatoare semnificative statistic (la un nivel de incredere de cel putin 90%) ale temperaturii aerului pentru vara, primavara si iarna, precum si pentru valorile anuale”, arata datele Ministerului Mediului, transmise la solicitarea 1asig.ro.

Schimbarile globale reprezinta o problema directa si pentru industria asigurarilor, deoarece genereaza pierderi economice in intreaga lume, iar o parte semnificativa din aceste pagube ajung si in sarcina companiilor de asigurare si reasigurare. De exemplu, la nivel global, catastrofele naturale au provocat in 2017 pierderi asigurate in cuantum de 135 miliarde dolari – echivalentul a 41% din totalul pierderilor, a anuntat grupul german de reasigurari MUNICH Re. De asemenea, schimbarile climatice au intrat, in acest an, in Barometrul de Risc ALLIANZ 2018 – cercetare anuala concentrata asupra riscurilor ce ameninta afacerile, publicata de ALLIANZ Global Corporate & Specialty (AGCS).

Mai mult, la inceputul lui 2018, CEO-ul grupului AXA, Thomas BUBERL a avertizat ca evenimentele meteorologice extreme majoreaza cuantumul daunelor platite de companiile de asigurare, in timp existand posibilitatea ca in anumite regiuni de pe glob asiguratorii sa considere anumite active, asigurate in prezent, ca fiind „prea riscante” pentru a mai fi preluate in asigurare.

Recent, 16 asiguratori si reasiguratori au semnat un parteneriat cu ONU pentru protectia mediului si pentru o mai buna intelegere a impactului pe care il au schimbarile climatice.

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor