Inovatia tehnologica va deveni un avantaj competitiv

cornel constantinescu

Noile tehnologii vor revolutiona multe sectoare economice in diverse moduri, cu siguranta si sectorul asigurarilor, iar efectele vor fi ample, inclusiv la nivelul comportamentului asiguratilor, a declarat Cornel COCA CONSTANTINESCU, Vicepresedinte Sectorul Asigurari – Reasigurari, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara, intr-un interviu acordat Publicatiilor XPRIMM.

Acesta considera ca modelele de business ale societatilor de asigurare se vor modifica in urmatorii ani, incepand cu introducerea sistemelor telematice si culminand cu asigurarea autovehiculelor autonome. „Inovatia tehnologica in asigurari va facilita personalizarea mai mare a asigurarii, prin identificarea riscului la nivel individual si va impulsiona responsabilizarea asiguratilor”.

„Totodata, vor fi necesare investitii deloc de neglijat in noile tehnologii, in cresterea capacitatii de prelucrare a informatiilor, pentru a face fata marilor platforme tehnologice, care sunt avansate din aceasta perspectiva si vor putea concura la un moment dat cu succes asiguratorii clasici. In final, vor castiga cei care se vor adapta cat mai repede si vor investi in mod inteligent, pentru ca inovatia tehnologica va deveni un avantaj competitiv”, a adaugat Cornel COCA CONSTANTINESCU.

Aceste noi tehnologii, care deja isi fac simtita prezenta pe unele piete de asigurare, vor reprezenta o provocare si pentru autoritate, motiv pentru care s-a hotarat infiintarea la nivelul ASF a unui grup de lucru InsurTech pentru colectarea informatiilor, dezvoltarea competentelor si expertizei cu scopul de a incuraja inovatia financiara.

„Una din initiativele adoptate este dezvoltarea unui mediu de tip Sandbox pentru testarea inovatiilor financiare in cadrul de reglementare existent, asigurand in acelasi timp faptul ca partile implicate sunt protejate in mod corespunzator. In cazul in care, dupa testarea Sandbox, societatea doreste sa ofere produsul rezultat pe scara larga, aceasta trebuie sa respecte cadrul de reglementare existent. De asemenea, s-au organizat intalniri atat cu reprezentantii Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii si reprezentanti ai firmelor IT cu experienta relevanta in domeniu, cat si cu reprezentanti ai pietei de asigurari, care s-au aratat interesati de procesele si transformarile digitale, inovatie in interfata cu clientii si noi tipuri de produse de asigurare”, a explicat Cornel COCA CONSTANTINESCU.

Despre digitalizare si noile tehnologii se va discuta si in cadrul Forumului International de Asigurari-Reasigurari – FIAR 2018, care va avea loc in Bucuresti, in perioada 13-16 mai a.c., reunind sute de profesionisti din industria de re/asigurari, brokeri, reprezentanti ai autoritatilor, organizatiilor si asociatiilor in domeniu, si nu numai, precum si specialisti in IT, avocati si consultanti din intreaga lume.

Astfel, Conferinta „Insurance in a Digital World”, provoaca specialistii din domeniu la discutii privind digitalizarea si impactul noilor tehnologii asupra industriei de re/asigurari, dar si la analizarea peisajului legislativ aflat in continua schimbare. Cele mai noi modificari legislative de la nivelul Uniunii Europene, dar si Inteligenta Artificiala, Big Data si Internet of Things se vor numara printre temele abordate in cadrul conferintelor.

 

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor