Leonardo BADEA, ASF: Dorim sa protejam cat mai eficient drepturile consumatorilor

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Leonardo BADEA, ASF: Dorim sa protejam cat mai eficient drepturile consumatorilor

Aproximativ 15% din totalul de dosare aprobate in timpul celor 6 luni de Presedintie romana a Consiliul Uniunii Europene au vizat domenii aflate in competenta ASF. Urmare a dezbaterilor si a acordurilor incheiate pe aceste dosare au rezultat 17 acte legislative, a declarat, intr-un interviu, Leonardo BADEA, Presedintele ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Cum apreciati contributia ASF la Presedintia Consiliului Uniunii Europene, exercitata de tara noastra in perioada ianuarie – iunie 2019?

L.B.: Acesta este un prim aspect important care scoate in evidenta, relatiile de buna colaborare pe care ASF le-a avut, cu reprezentantii guvernamentali ce au coordonat aceasta activitate. Dupa cum bine stiti, la 30 iunie tocmai s-a terminat perioada de 6 luni in care Romania a exercitat Presedintia Consiliului Uniunii Europene. Pe parcursul acestei perioade, reprezentantii Romaniei s-au achitat de sarcini cu brio, astfel incat la finalul Presedintiei Romaniei, Donald Tusk, Presedintele Consiliului European a apreciat adoptarea a 90 de dosare legislative ca fiind „impresionanta”.

Pe zona financiar non-bancara, aflata in coordonarea ASF, au fost aprobate 12 dosare (mai exact 9 dosare in acord politic, 1 dosar in acord general si 2 dosare in negociere). Astfel, aproximativ 15% din totalul de dosare aprobate in timpul celor 6 luni de Presedintie romana au vizat domenii aflate in competenta ASF. Urmare a dezbaterilor si a acordurilor incheiate pe aceste dosare au rezultat 17 acte legislative. Dintre cele mai importante dosare in care autoritatea a fost implicata in atingerea unui acord, mentionez cel pentru Produsul Paneuropean de Pensii Private, Finantarea IMM de pe Piata de Capital, Distributia Transfrontaliera a Fondurilor de Investitii.

Cum comentati cadrul Macroeconomic european si local?

L.B.: Cand ne uitam la modelul economic actual al Romaniei, observam ca acesta se caracterizeaza prin revenirea investitiilor in teritoriu pozitiv si relativa intensificare a consumului privat, principalul determinant al expansiunii economice, pe fondul unei majorari a deficitului extern.

Se constata faptul ca economia UE si cea a zonei euro si-au stabilizat cresterea anuala la 1,5%, respectiv 1,2%, in Q1-2019, urmand o accelerare in ritm trimestrial (0,5% si 0,4%), cifre atinse peste asteptarile pietei. Previziunea economica de iarna a Comisiei Europene consemneaza continuarea cresterii sustenabile in UE si in zona euro, dar pe o tendinta de usoara incetinire pana in 2019, pe fondul influentei tensiunilor comerciale internationale, precum si a incertitudinilor create de BREXIT si de noile alegeri legislative din anul curent.

Daca ne uitam la cifrele pentru Romania, cresterea economica din primul trimestru al anului 2019 a fost confirmata la 5,0%, insa valoarea PIB-ului a fost revizuita descendent cu 2,46 mld. lei, influenta rezultata in principal din reevaluarea impozitelor nete pe produs, conform INS. Mai mult, echilibrele macroeconomice sunt asigurate pe termen mediu, conform ultimelor prognoze, dar se afla intr-o zona care necesita temperarea deficitelor. Tot in acest sens, sustenabilitatea gradului de indatorare este asigurata pe termen mediu, ponderea in PIB a datoriei externe (50,7%-aprilie 2019) urmand o tendinta descrescatoare in ultimele 12 luni (51,8%-aprilie 2018).

Piata de capital europeana este in prezent mai putin afectata de razboiul comercial dintre SUA si China si este mai preocupata de rezultatul BREXIT. In cazul unui BREXIT greu, efectele de pe pietele externe vor diminua capitalizarea pietei de capital din Romania, deoarece investitorii straini se vor retrage de pe pietele mai riscante. Tendinta indicelui STOXX600 a continuat sa creasca in iunie, in timp ce indicele se afla la nivelul sau de echilibru.

Cum a evoluat in Romania piata de capital la finalul anului 2018 si in acest an?

L.B.: La sfarsitul anului trecut, Bursa a trecut printr-un scurt moment de convulsii, dar si-a revenit pe parcurs. In primul trimestru al anului 2019, indicii de actiuni ai bursei locale consemnau cresteri semnificative ale randamentelor fata de trimestrul anterior. Toti indicii bursei romanesti au inregistrat evolutii pozitive in primul trimestru al anului 2019, comparativ cu 31 decembrie 2018. Indicele BET, indice de referinta care surprinde evolutiile celor mai tranzactionate companii de pe piata reglementata a BVB, a consemnat o crestere de 9 % la 31 martie 2019 comparativ cu finalul anului 2018. Indicele BET-NG, cel care reflecta evolutia companiilor listate pe piata reglementata a BVB care au ca domeniu principal de  activitate energia si utilitatile aferente, au incheiat primul trimestru din anul 2019 cu cea mai ridicata crestere, de 14%.

Piata de capital a crescut puternic in prima jumatate a anului, in principal, din doua motive: dividendele si rezultatele companiilor romanesti. Totodata, Romania s-a raliat si trendului ascendent inregistrat pe pietele internationale, fapt ce a contribuit la aceasta crestere. Pe plan international, toti indicii analizati au consemnat, de asemenea, cresteri. Mai mult, nivelul zilnic de volatilitate pe piata bursiera din Romania s-a mentinut redus comparativ cu cel inregistrat in luna decembrie, acesta fiind influentat si de faptul ca si in cazul pietelor dezvoltate (ex. SUA) se inregistreaza o diminuare a volatilitatii.

Un proxy pentru interesul populatiei fata de piata de capital pot fi considerate fondurile deschise de investitii, care sunt o alternativa pentru piata bancara. Activul net al fondurilor deschise de actiuni a crescut constant in ultima perioada pe fondul cautarii de randamente superioare plasamentelor bancare si a continuat sa creasca si in iulie 2019 ajungand la 1303 mil. lei. In luna iunie 2019, activul total al fondurilor deschise de actiuni a crescut cu aproximativ 2,9 % fata de luna anterioara.

Daca ne uitam la cat de mult platesc investitorii pentru anul viitor anticipat in comparatie cu o alta piata, care poate fi inteleasa in raport cu cautarea randamentului pe diferite piete (aceasta convergenta a indicatorului (raportul P / E relativ)) se observa ca in iunie 2019, raportul era inca mai mic decat 1, ceea ce indica faptul ca piata de capital din Romania era mai atractiva in comparatie cu alte tari din zona Est Europeana.

Ce se intampla cu segmentul asigurarilor de viata in Romania?

L.B.: Asiguratorii au cumulat in trimestrul I 2019 prime brute subscrise in valoare de aproximativ 2,71 miliarde lei, in crestere cu 7,4 % fata de 31martie 2018. Se constata ca tendinta de consolidare a segmentului de asigurari de viata a continuat sa creasca si pe parcursul primelor trei luni ale anului 2019 (cu 8,75 % fata de aceeasi perioada a anului trecut).

Valoarea primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale a crescut cu 7 % in trimestrul I 2019 fata de aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce valoarea subscrierilor pentru activitatea de asigurari de viata a inregistrat o crestere de 8,75 %. Cu toate acestea, piata asigurarilor generale ramane dominata de asigurarile auto.

O schimbare manifestata in special pe parcursul ultimilor doi ani (2017 – 2018) este consolidarea segmentului de asigurari de viata care a inregistrat o apreciere de peste 4 % in 2018 fata de anul precedent.

In trimestrul I 2019 a continuat dinamica pozitiva a acestui sector, iar volumul primelor brute subscrise se mentine la cel mai ridicat nivel din ultima perioada.

O analiza comparativa intre situatia consemnata la 31.03.2019 si cea existenta la 31.03.2018 indica o usoara crestere a cerintei de capital de solvabilitate (SCR) de aproximativ 2,96 %, similar in cazul cerintei de capital minim (MCR), crescand cu circa 1,71 %. Valoarea fondurilor proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se afla la 31.03.2019 la nivelul de 5,13 miliarde lei.

Cum apreciati evolutiile sistemului de pensii private din Romania?

L.B.: La 31 martie 2019 valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private, a atins 53,21 miliarde de lei (11,17 miliarde de euro), in crestere cu 7,28 % fata de luna decembrie 2018. Valoarea activelor totale la 31 martie 2019 reprezenta 5,50 % din PIB.

7,31 milioane de participanti erau inregistrati in sistemul pensiilor administrate privat la sfarsitul lunii martie 2019, cu un avans de 0,81 % fata de finalul anului 2018. In trimestrul I 2019 s-au inregistrat 60 mii participanti noi in sistem, cu 14,75 % mai putin decat in trimestrul I 2018 (70 mii persoane).

479.700 de participanti erau inregistrati in sistemul pensiilor facultative la 31 martie 2019, cu un avans de 1,25% fata de finalul anului 2018. In trimestrul I 2019 s-au inregistrat 9.455  participanti noi in sistem, cu 8,88 % mai multi decat in trimestrul I 2018 (8.675 persoane).

Un aspect important pentru sistemul de pensii private l-a reprezentat emiterea Ordonantei de Urgenta nr. 38 privind modificarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala si pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat prin care au fost modificate cerintele privind capitalul social minim necesar pentru administrarea unui fond de pensii.

Pe langa modificarile de mai sus mentionate, prin Ordonanta de Urgenta nr. 38/2019 se permite administratorilor fondurilor de pensii sa investeasca activele fondului de pensii private in urmatoarele noi instrumentele financiare:

– actiuni si obligatiuni emise de societatile de proiect, infiintate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public-privat, cu modificarile si completarile ulterioare, sau fonduri de investitii specializate in infrastructura, in procent de pana la 15 % din valoarea totala a activelor fondului de pensii;

– valori mobiliare tranzactionate pe piete reglementate si supravegheate emise de fonduri sau societati care desfasoara activitati de dezvoltare si promovare imobiliara, cumpararea si vanzarea de bunuri imobiliare proprii, inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii, administrarea imobilelor, in procent de pana la 3 % din valoarea totala a activelor fondului de pensii;

– investitii private de capital sub forma actiunilor si obligatiunilor la societati din Romania, din state ale Uniunii Europene sau apartinand Spatiului Economic European sau sub forma participatiilor la fondurile de investitii private de capital din Romania, din state membre ale Uniunii Europene sau din state apartinand Spatiului Economic European, in procent de pana la 10% din valoarea totala a activelor fondului de pensii.

Toate aceste modificari largesc spectrul de investitii disponibil administratorilor fondurilor de pensii private, contribuind la dezvoltarea acestora si in acelasi timp asigurand un grad sporit de siguranta participantilor.

La 31 martie 2019, structura portofoliilor fondurilor de pensii administrate privat era urmatoarea: titlurile de stat cu 61,30 %, actiuni 18,32 % si alte active 20,38 %. Comparativ cu luna decembrie 2018, ponderea instrumentelor cu venit fix in portofoliile fondurilor de pensii administrate privat a inregistrat o scadere. In acelasi timp, portofoliile fondurilor de pensii administrate privat au inregistrat o crestere a alocarii in actiuni. Rata medie ponderata de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat: 2,8758 %.

In conditiile maturizarii sistemului, raportul in functie de varsta s-a modificat in perioada martie 2018 – martie 2019 in favoarea participantilor cu varsta de peste 35 de ani. Astfel, comparativ cu decembrie 2018, s-a inregistrat o scadere de 0,34 puncte procentuale a celor cu varsta de pana in 35 ani, cand raportul a fost 44,39 % la 55,61 % pentru fondurile de pensii administrate privat, respectiv o crestere de 0,08 puncte procentuale fata de decembrie 2018, cand raportul a fost de 17,47 % la 82,53 % pentru fondurile de pensii facultative.

Care sunt, in opinia dumneavoastra, principalii factori care ar putea impulsiona tranzactiile pe piata de capital din Romania?

L.B.: Filosofia este simpla: avem nevoie de listari noi. Si ma refer aici atat la companii pe care statul le mai detine in portofoliu, dar si la companii private. Fara indoiala, Bursa are nevoie de sange proaspat. Piata de capital poate constitui o sursa importanta de finantare pentru activitatea societatilor comerciale. Cu emitenti puternici in ringul bursier, sunt convins ca vor aparea si investitori strategici, dar si de retail, care vor fi dornici sa faca plasamente pe piata de capital din Romania.

Totodata, trebuie sa continuam campaniile de educatie financiara cu motoarele turate la maximum, astfel incat lumea sa constientizeze ca bursa poate reprezenta o alternativa viabila pentru plasarea investitiilor.

Fara emitenti de calibru si fara investitori educati nu putem vorbi despre o dezvoltare durabila a pietei de capital. De asemenea, crearea de noi institutii – cum este proiectul CCP, pe care il sustinem – poate contribui in mod considerabil la stabilitatea si evolutia acestei piete.

De foarte multa vreme se vorbeste despre potentialul mare al pietei asigurarilor din Romania. Cand vom putea vorbi despre maturizarea acesteia?

L.B.: As spune ca in acest moment piata asigurarilor din Romania se afla in echilibru. La sfarsitul lunii decembrie a anului 2018, toate societatile de asigurare indeplineau atat cerintele necesarului de capital de solvabilitate, precum si cerintele minime de capital.

Chiar daca in prezent asigurarile auto au o pondere semnificativa in total piata, pe parcursul ultimilor doi ani, segmentul asigurarilor de sanatate a inregistrat o crestere semnificativa. Spre exemplu, anul trecut primele brute subscrise aferente acestei categorii au fost in valoare de aproximativ 335 milioane lei, in crestere cu aproximativ 60% fata de anul precedent. Aceste evolutii ne indica faptul ca lucrurile incep sa se miste. E adevarat ca ritmul de crestere al asigurarilor non-obligatorii este unul relativ lent, dar cred ca tendinta este certa.

Pentru a atinge maturizarea de care vorbeati, este nevoie de un efort conjugat al tuturor actorilor de pe aceasta piata. Trebuie schimbate mentalitati, trebuie imbunatatit modul in care societatile de asigurare si brokerii isi desfasoara activitatea, trebuie crescut gradul de educatie financiara a populatiei. Atat noi ca Autoritate, cat si entitatile din piata avem responsabilitati in acest sens. Eu sper ca in urmatorii ani sa avem un tablou schimbat al pietei asigurarilor si sa putem vorbi despre o piata a carei dependenta de asigurarile obligatorii sa scada in mod semnificativ.

Cum a fost anul 2018 pentru ASF?

L.B.: Anul trecut am aniversat implinirea a cinci de ani la infiintarea ASF. In toata aceasta perioada, Autoritatea a parcurs pasii firesti ai unei institutii nou-infiintate.  Am traversat perioade de constructie si de reconstructie, insa intotdeauna am cautat sa raspundem nevoilor pietelor si sa protejam in mod cat mai eficient drepturile si interesele consumatorilor.

Eu cred ca 2018 a fost un an al stabilitatii, un an in care am putut decanta rezultatele activitatii sustinute pe care am depus-o impreuna cu colegii mei, membri ai Consiliului si salariati ai Autoritatii.

 

Articol preluat de pe www.1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor