Necesitatea de diminuare a pierderilor financiare proprii sau ale altora, rezultate din evenimente producătoare de prejudicii, a generat nevoia de a acţiona pentru administrarea riscului determinat de apariţia unui eveniment aleatoriu.
Există riscuri care nu pot fi administrate în condiţii optime la nivel individual, ci numai la nivelul unui grup, animat de acelaşi interes. Aceste considerente au generat apariţia unor forme de mutualizare, bazate pe solidaritate, astfel încât astăzi vorbim de mutualizarea riscurilor, de o împărţire a lor, care permite o finanţare şi o gestionare eficiente ale acestora.
Pe această filozofie se bazează asigurările, ca formă de protecţie financiară a persoanei asigurate sau a unui terţ ce trebuie despăgubit ca urmare a prejudiciului cauzat. Unele produse de asigurare sunt obligatorii, fiind de interes general şi sunt de regulă reglementate ca structură şi conţinut, cu excepţia preţului, stabilit de regulă pe principii concurenţiale. Asigurările obligatorii au impact asupra unui număr mare de persoane şi deţin o pondere importantă în pieţele de asigurări emergente, astfel încât disfuncţionalităţi în această zonă pot afecta stabilitatea şi echilibrul pieţei, în principal atunci când se constată o debalansare între preţ şi calitatea serviciilor de despăgubire.
Un factor important pentru atenuarea distorsiunilor în cazul asigurărilor obligatorii se referă la gradul de cuprindere în asigurare, care ar trebui să se apropie de 100%, permiţând împărţirea riscului. Prin urmare, ar trebui întreprinse măsuri pentru a cuprinde în asigurare toate persoanele obligate, chiar şi pe cele cu risc ridicat, în condiţiile în care interesul general prevalează asupra interesului individual, deoarece asigurarea RCA este obligatorie şi reprezintă un instrument social de transfer al riscului.
Natura asigurării RCA, de protejare a terţilor împotriva consecinţelor accidentelor auto, creşte într-o anumită măsură riscul moral, prin atitudinea cvasiindiferentă faţă de risc a persoanei asigurate, datorată diminuării relative a răspunderii personale, cu implicaţii asupra nivelului primei în viitor.