Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) care reglementeaza asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor – RCA a fost publicata, luni seara, in Monitorul Oficial, urmand ca tarifele RCA sa fie plafonate timp de 6 luni la un nivel calculat de ASF.
In acest caz, Autoritatea de Supraveghere Financiara are la dispozitie 30 de zile pentru a stabilli tarifele de prima (maxime) pe categorii de vehicule ce urmeaza a se aplica de catre societatile de asigurare RCA.
Potrivit documentului, contractul RCA se va putea incheiea pe o perioada de la o luna la 12 luni, multiplu de o luna, in functie de optiunea asiguratului.
De asemenea, contractul RCA poate fi suspendat la cererea asiguratului pe perioada suspendarii dreptului de circulatie al vehiculului sau pe perioada imobilizarii vehiculului.
Conform Ordonantei, asiguratii pot beneficia de compensare directa in cazul unui accident. Astfel, pagubitii pot merge la propriul asigurator RCA pentru acoperirea prejudiciului, pe baza mecanismului de compensare directa asiguratorul RCA al persoanei prejudiate recupereaza contravaloarea daunei de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea prejudiciului. Procedura compensarii directe se stabileste prin conventii multilaterale incheiate intre asiguratorii RCA. Conditiile compensarii directe sunt convenite in mod voluntar intre asigurat si asigurator.
O alta schimbare importanta este introducerea punctelor traumatice in cazul vatamarilor corporale. In caz de vatamare a integritatii corporale sau a sanatatii ori de deces rezultate in urma unui accident de vehicule, stabilirea despagubirii se realizeaza pe cale amiabila si/sau pe cale judecatoreasca. Despagubirile pe cale amiabila se evalueaza pe baza punctajului obtinut prin insumarea punctelor, comunicat de catre Institutul National de Medicina Legala si prevazut in reglementarile ASF. Valoarea unui punct traumatic este egala cu dublul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata de la data producerii accidentului.
Mai multe detalii despre schimbarile aduse de OUG cititi AICI.
Sursa: http://www.1asig.ro/Ordonanta-privind-asigurarile-RCA-a-fost-publicata-in-Monitorul-Oficial-articol-3,100-54704.htm