PAID Romania: Inundatiile si alunecarile de teren au provocat daune asemanatoare in 2018

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • PAID Romania: Inundatiile si alunecarile de teren au provocat daune asemanatoare in 2018

Anul 2018 a adus pentru PAID Romania – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale o crestere a volumului de daune platite fata de anul precedent. Daunele achitate in urma inundatiilor si alunecarilor de teren au avut valori asemanatoare, conform datelor furnizate portalului 1asig.ro de catre reprezentantii PAID.

PAID Romania a achitat, in 2018, un volum total de daune de aproape 3,33 milioane de lei, in crestere fata de anul precedent, cand a platit 2,89 milioane de lei.

In functie de eveniment, daunele achitate de PAID au fost impartite astfel:

  • Inundatie: 1,6 milioane de lei
  • Alunecare de teren: 1,5 milioane de lei
  • Cutremur: 0,2 milioane de lei

Top 10 judete in functie de totalul despagubirilor achitate in 2018:

Amintim ca numarul politelor de asigurare obligatorie a locuintelor a avansat usor in decembrie 2018 atat fata de luna precedenta cat si fata de aceeasi luna a anului 2017, fiind in vigoare 1.704.634 de polite PAD. Insa, doar 19% dintre locuinte sunt protejate impotriva celor 3 dezastre naturale incluse in polita PAD.

Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: Cutremur, Inundatii, Alunecari de teren.

Politele PAD costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuinta de tip A: constructia cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuinta de tip B: constructia cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Polita de asigurare PAD este obligatorie. In situatia in care persoanele fizice sau juridice nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, nu beneficieaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuintelor. In plus, nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintei costituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor