Piata RCA din Romania a atins 1,06 miliarde lei in primul trimestru din acest an

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Piata RCA din Romania a atins 1,06 miliarde lei in primul trimestru din acest an

Piata politelor auto obligatorii (RCA) a atins, la sfarsitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut (1,07 miliarde lei), arata datele preliminare ale Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

In perioada analizata, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu aproximativ 3%, comparativ cu intervalul similar al anului precedent, atingand valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 lei, in timp ce pentru persoane juridice aceasta a ajuns la 1.340 de lei.

Numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unitati, fata de 1,44 milioane in trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni. Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata pe o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale, in primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pentru pagube materiale a scazut cu 3%.

De asemenea, rata combinata a scazut pentru prima data sub pragul de 100%, ajungand la 97%, in scadere de la 106%, nivel consemnat in primele trei luni ale anului 2016.

In acelasi timp se observa o concentrare semnificativa la nivelul cotei de piata a asiguratorilor din top, astfel incat primele doua societati concentreaza circa 60% din portofoliul RCA din Romania.

Datele au fost prezentate in cadrul unei conferinte de presa sustinute miercuri, 10 mai a.c., de Presedintele Autoritatii, Misu NEGRITOIU. Cu acest prilej a fost prezentat si Raportul integrat privind evolutia pietelor financiare non-bancare in anul 2016.

Pe agenda Consiliului ASF din cadrul conferintei s-a aflat si subiectul pachetului de masuri pentru stabilizarea in continuare a pietei RCA:

  • Reglementarea categoriilor de riscuri ridicate
  • Norma privind metodologia calcularii tarifelor de referinta
  • Tarifele de referinta
  • Amendamente la Norma nr. 39/2016 (RCA)

De asemenea, se mai au in vedere in aceasta privinta si alte propuneri, precum:

  • Revizuirea sistemului bonus-malus
  • Constituirea de asociatii/societati de asigurare mutuale (prevazute in Legea asigurarilor)
  • Realizarea unui Ghid de protectie a consumatorului

Analiza detaliata a evolutiei pietei RCA poate fi accesata pe site-ul ASF.

Raportul integrat privind evolutia pietelor financiare non-bancare in 2016 poate fi accesat aici.

Articol preluat de pe 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor