Plafonarea tarifelor asigurarilor de raspundere civila auto – RCA ar putea fi discutata in sedinta de guvern din aceasta dupa-amiaza, de la ora 14:00. Astfel, executivul poate lua in calcul prelungirea plafonarii tarifelor RCA cu inca trei luni, au declarat, vineri, pentru News.ro, surse guvernamentale.
Tarifele RCA au fost plafonate in luna noiembrie 2016, pe o perioada de sase luni, conform unei Hotarari de Guvern. Noile tarife RCA au generat nemultumiri atat in randul pietei de asigurari – asiguratori si brokeri -, cat si al populatiei, fiind considerati avantajati transportatorii, in timp ce pentru alte categorii de soferi sunt estimate cresteri de tarife.
Dupa aceasta perioada de plafonare, ASF a propus o serie de masuri pentru stabilizarea pietei, institutia urmand sa calculeze tarifele de referinta pe segmentul RCA, in conformitate cu OUG 54/2016. In acest sens, ASF a lansat, pe 26 aprilie 2017, in dezbatere publica, Proiectul Normei privind metodologia de calcul de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara a tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertelor persoane prin accidente de vehicule si de tramvaie – RCA. In aceasta norma este precizata chiar si formula dupa care se vor calcula tarifele de referinta pe categorii de vehicule.
Piata RCA a crescut cu 30% in 2016, pana la 4,03 miliarde lei, cand a insumat 3,11 miliarde lei, conform datelor ASF.
La finele lunii decembrie 2016, prima medie anualizata RCA pentru persoanele fizice situandu-se la un nivel de 465 lei pentru autoturisme, 978 lei pentru autovehicule destinate transportului de marfa si 1.814 lei pentru autoturisme transport persoane. Pentru persoanele juridice, primele medii au ajuns, la sfarsitul anului 2016, la 712 lei pentru autoturisme, 2.527 lei pentru autovehicule de transport marfa si 2.191 lei pentru autovehicule transport persoane.