Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis, miercuri, o atentionare Cod Portocaliu si Cod Galben de furtuni valabila pentru toata tara, cu exceptia a doua judete – Constanta si Tulcea, valabila pana joi, 21 septembrie, la ora 21:00.
Cinci judete sunt sub Cod Portocaliu: Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea si Bacau. Fenomenele vizate sunt instabilitate atmosferica deosebit de accentuata si cantitati de apa importante.
„In intervalul 20 septembrie, ora 16, – 21 septembrie, ora 6, in judetele: Dambovita, Prahova, Buzau, Vrancea si Bacau instabilitatea atmosferica va fi deosebit de accentuata si pe arii extinse se vor inregistra cantitati importante de apa cuprinse, in general, intre 50 si 70 l/mp”, a tranmis ANM.
Codul Galben pentru restul tarii vizeaza instabilitate atmosferica accentuata, intensificari ale vantului si cantitati de apa insemnate.
„In cea mai mare parte a tarii vor fi perioade in care instabilitatea atmosferica va fi accentuata si se va manifesta prin averse torentiale, caderi de grindina si descarcari electrice. In intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitatile de apa vor depasi 25 – 30 l/mp si cu precadere in nord-vestul tarii si in zona Carpatilor Occidentali pe arii restranse 50 – 60 l/mp. Temporar vantul va avea intensificari cu viteze care la rafala vor atinge 55 – 60 km/h, iar in timpul ploilor vor fi rafale de peste 65 – 70 km/h si vijelii”, precizeaza ANM.
In functie de evolutia si intensitatea fenomenelor meteorologice, Administratia Nationala de Meteorologie va emite si avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate.
Bucurestenii sunt rugati sa stea in case
In Bucuresti, in jurul pranzului vor incepe modificari ale vremii, iar dupa ora 18:00 vantul se va intensifica treptat, intervalul critic fiind intre orele 20:00 si 3:00, cand vantul poate lua aspect de vijelie, cu viteze intre 55 si 65 de kilometri pe ora.
Precipitatiile vor fi de 25 de litri/pe metru patrat, putand sa ajunga in unele cartiere si la 35 l/mp, cantitati ce vor fi inregistrate pe o durata scurta de cel mult doua ore. Vantul va mai avea intensificari pe parcursul zilei de joi, dar rafalele vor ajunge pana la cele mult 40 – 50 de km/ora.
Primarul Capitalei ii roaga pe bucuresteni sa ramana acasa miercuri seara daca nu au drumuri urgente.
„As dori sa adresez o rugaminte bucurestenilor. Daca in aceasta seara nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, sa ramana acasa, pentru ca, dupa ora 20:00, vor incepe aceste fenomene meteo extreme, vantul care va avea aspect de vijelie si este bine sa ne protejam, chiar daca institutiile statului iau toate masurile necesare in aceste situatii”, a declarat Gabriela FIREA, la un comandament convocat la Primaria Capitalei.
Primarul general a mai cerut sa fie toaletati copacii, pentru a nu exista riscul ca acestia sau crengi sa fie doborate de vant, a cerut verificarea panourilor publicitare si a cerut politiei locale sa discute cu dirigintii de santier pentru a-si pune in siguranta utliajele si macaralele care ar putea crea probleme in cazul rafalelor de vant.
Totodata, autoritatile locale au anuntat ca scolile din Capitala vor fi inchise incepand cu ora 17.00.
Reamintim ca o furtuna puternica a afectat, duminica, partea de nord-vest a tarii, lansand un bilant tragic in urma, fara precedent in Romania: opt morti si circa 140 de raniti, peste 200 de localitati afectate din 15 judete, sute de copaci cazuti si zeci de masini avariate, dar si locuinte inundate sau fara curent electric.
Pe vreme rea, Conduceti Prudent, cu atentie sporita
Politia Romana recomanda soferilor sa circule cu atentie sporita si sa adapteze permanent viteza la conditiile meteo-rutiere, avand in vedere avertizarile de cod portocaliu si galben de ploi.
- In conditii de vizibiliate redusa, utilizati luminile de intalnire si pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri.
- Atunci cand circulati in conditii de vant puternic, aveti in vedere ca rafalele de vant laterale modifica tinuta de drum a masinilor, cu atat mai mult cu cat viteza cu care se circula este mai mare.
- Pastrati o distanta mai mare fata de autovehiculele care circula in fata si evitati actionarea brusca a mecanismului de directie si a sistemului de franare ale autovehiculului.
- Sporiti atentia la intrarile si iesirile de pe poduri sau la incrucisarile cu autovehiculele cu gabarit mare. Totodata, evitati oprirea sau stationarea in dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vantul puternic ii poate rupe.
- Inainte de a porni la drum, interesati-va cu privire la conditiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmeaza sa il parcurgeti. De asemenea, in cazul ramanerii in pana, triunghiurile de presemnalizare trebuie asezate la o distanta mai mare de autovehicul, decat in conditii normale.
- In conditiile unui trafic aglomerat sau a aparitiei blocajelor rutiere, pastrati-va calmul, nu blocati intersectiile si nu va angajati in depasirea unei coloane de autovehicule fara a avea o buna vizibilitate.