De joi – 10 septembrie 2020, soferii nu mai sunt obligati sa detina polita RCA (asigurarea obligatorie de raspundere civila auto) in format tiparit, ci pot face dovada acesteia catre autoritatile abilitate si in format electronic.
Modificarile aduse Normei ASF nr. 20/2017 privind asigurarile auto din Romania au fost publicate in Monitorul Oficial pe 7 septembrie si intra in vigoare in 3 zile. Aceste modificari au fost aprobate de Consiliul ASF in data de 26 august a.c.
Potrivit noilor prevederi, dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate, se poate face prin oricare din urmatoarele modalitati:
Astfel, la articolul 10, punctul 11 se arata ca dovada incheierii asigurarii RCA, in cazul controalelor efectuate de catre autoritatile abilitate o constituie:
a) polita de asigurare RCA si contractul RCA emise de catre asiguratorul RCA, pentru perioada de valabilitate inscrisa, prezentate pe suport hartie sau in format electronic;
b) dovada asigurarii de raspundere civila a vehiculelor, eliberata de asiguratorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul Romaniei si numai pentru perioada mentionata in aceasta, sau polita de asigurare de frontiera pentru vehiculele inmatriculate/inregistrate in afara Spatiului Economic European si a Confederatiei Elvetiene, prezentata pe suport de hartie sau in format electronic;
c) informatia rezultata din interogarea bazei de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data interogarii.
Litera c) se refera la baza de date AIDA, dezvoltata si administrata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania – BAAR, ce contine informatii cu privire la asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei si prin care se certifica existenta unui contract RCA valabil la data verificarii.
Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA, in primul trimestru al anului 2020, a atins valoarea de aproximativ 1,01 miliarde lei, in crestere cu circa 4%. Primii trei jucatori detin 81% din piata.