Rezultatul controalelor efectuate de ASF la asiguratorii RCA

In urma controalelor inopinate derulate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) la societatile de asigurare autorizate sa vanda polite RCA, s-a constatat ca, de principiu, companiile respecta principiile actuariale general acceptate, insa echipele de control au constatat si o serie de abateri pe care companiile trebuie acum sa le remedieze in 30 de zile.

„Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a hotarat ca societatile de asigurare GENERALI, GROUPAMA, ALLIANZ – TIRIAC, ASIROM, OMNIASIG, UNIQA si EUROINS sa reanalizeze metodele actuariale si ipotezele folosite in calculul tarifelor RCA, sa justifice modalitatea de aplicare a acestora, iar apoi sa notifice la ASF noile tarife rezultate impreuna cu notele de fundamentare si bazele de date utilizate pentru calcule”, se arata in comunicatul ASF.

Toate aceste obligatii au fost stabilite pe baza concluziilor actiunilor de control inopinat desfasurate in ultimele luni la asiguratorii autorizati sa vanda RCA, pentru verificarea modului in care acestia respecta cerintele privind fundamentarea si calculul tarifelor de prima, stabilite prin Norma 23/2014.

In cazul societatilor CARPATICA Asig si CITY Insurance, controalele nu au fost inca finalizate.

„Concluzia de ansamblu a controlului a fost ca societatile de asigurare respecta principiile actuariale general acceptate. Totusi, echipele de control au constatat o serie de abateri, precum: utilizarea unor segmente de risc pentru care asiguratorii nu au prezentat valori estimate ale frecventei daunelor sau ale daunei medii, utilizarea unor segmente de risc neomogene, probleme legate de calitatea si corectitudinea datelor folosite pentru tarifare, utilizarea unor prime comerciale semnificativ diferite de prima tehnica rezultata din calculul actuarial”, mentioneaza Autoritatea.

Ca urmare, Consiliul ASF a stabilit in sarcina asiguratorilor ca in termen de 30 de zile sa remedieze deficientele identificate.

Din noile notificari privind primele RCA va trebui sa rezulte testele de adecvare a ipotezelor folosite in calculul tarifelor de prima finale, prezentarea distincta a procedurilor efectuate de actuarii societatilor de asigurare pentru verificarea calitatii, corectitudinii si completitudinii datelor folosite, prezentarea distincta a metodologiei de determinare a segmentelor de risc omogene si, nu in ultimul rand, prezentarea unei comparatii intre noile tarife notificate si tarifele anterioare, pentru toate categoriile de risc omogene.

Cum au evoluat tarifele RCA?

Din raportarile transmise de societatile de asigurare in cadrul procesului de monitorizare a evolutiei tarifelor RCA instrumentat de ASF, la nivelul lunii ianuarie 2016, reiese ca „prima medie pentru polite incheiate pe 12 luni, calculata cumulat pentru segmentele autoutilitare/autocamioane si transport de persoane, inregistra o crestere de42% fata de nivelul lunii iunie 2015 (ajungand la 2.841 lei in ianuarie, de la 2.001 lei in iunie). Separat, pe segmentul autoutilitare/autocamioane, prima medie a urcat cu 46% (la 2.742 lei), in timp ce pentru vehiculele destinate transportului de persoane cresterea a fost de 61% (la 4.638 lei)”, arata ASF.

Sursa: 1Asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor