In continuarea articolelor noastre care speram sa le gasiti utile, ne gandim sa va subliniem cateva aspecte importante ce tin de completarea constatarii amiabile.
Formularul de constatare amiabila ar trebui sa va fie inmanat odata cu polita de asigurare si trebuie pastrat in vehiculul dumnevoastra .In caz ca acest lucru nu s-a intamplat il puteti gasi la orice sediu de companie de asigurari sau broker de asigurare.
►Obţineţi datele tuturor martorilor la accident și notaţi-le pe formular în partea din dreapta sus, în câmpul cu numărul 5. Folosiţi un pix și scrieţi cu majuscule, lizibil.
Martorii nu trebuie să fie:
• persoane transportate
• soţi sau persoane ce gospodăresc împreună
• afini sau rude de orice grad
• prepuși ai aceleiași persoane fizice sau juridice la care sunt angajaţi și conducătorii auto
• utilizatorii vehiculelor implicate
• proprietarii vehiculelor implicate
►Conducătorii celor două vehicule implicate în accident completează împreună un singur formular.
►Fiecare conducător completează corect și complet una din secţiunile formularului de constat amiabil (fie cea din
dreapta, fie cea din stânga – intitulate Vehicul A și Vehicul B.
►Realizaţi schiţa accidentului. Formularul include și un spaţiu comun pentru realizarea schiţei accidentului. Desenaţi o singură schiţă de comun acord cu celălalt șofer implicat
►Formularul are 2 pagini autocopiative. Fiecare conducător auto își păstrează câte o pagină. Copia și originalul au aceea și valoare juridică.
►Nu modificaţi însemnările din formular după completarea si semnarea acestuia
►Rugaţi-l pe celălalt șofer implicat în accident să vă arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul mașinii, permisul de conducere și poliţa RCA).
Puteţi evita astfel cazuri în care datele de identificare sunt scrise greșit sau chiar sunt furnizate intenţionat alte date (datele altei mașini, din altă poliţa RCA, din alt permis de conducere etc.).
►Formularul se depune la societatea de asigurare.