Studiu UNSAR: Romanii se tem cel mai mult de cutremure si de incendii

Studiu UNSAR

56% dintre romani se tem de cutremure, iar 54%, de incendii, potrivit unui studiu realizat de Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania (UNSAR). Conform aceluiasi studiu, romanii se mai tem de furtuni si vijelii (46%), inundatii (34%), alunecari de teren (21%), si de furtul bunurilor din locuinta. De asemenea, nici raspunderea civila fata de vecini nu este neglijata (19%). Acestea sunt concluziile unui studiu complex asupra perceptiei si preferintelor consumatorilor privind asigurarile obligatorii si facultative de locuinte realizat pentru UNSAR de catre IRES.

In acest context, studiul UNSAR arata ca, atunci cand ia in considerare incheierea unei asigurari pentru locuinta, 1 din 2 romani este interesat de riscurile acoperite prin polita de asigurare, iar pentru 1 din 3 romani este importanta reputatia societatii de asigurare care furnizeaza serviciul. De asemenea, pretul unei polite este un criteriu important pentru 38% dintre romani, iar riscurile suplimentare acoperite sunt importante pentru 24% dintre romani.

Totodata, 2 din 3 romani declara ca motivul pentru care nu isi asigura locuinta printr-o polita obligatorie impotriva dezastrelor naturale este reprezentat de lipsa banilor. Alte motive mentionate sunt lipsa de informare (28%) si neconstientizarea consecintelor riscului (21%), in timp de 20% dintre romani declara ca nu sunt interesati de asigurari. Aceleasi categorii de argumente sunt invocate si atunci cand romanii sunt intrebati de ce nu vor sa incheie asigurari facultative de locuinte.

Desi 2 din 3 romani declara ca nu incheie o polita obligatorie PAD pentru ca nu au bani, studiul realizat de UNSAR mai arata ca 4 din 5 romani considera ca pretul asigurarii obligatorii pentru locuinte este unul „potrivit”. O polita obligatorie PAD costa 10 euro sau 20 de euro pe an, in functie de materialele din care este construita locuinta, suma asigurata fiind de 10.000 sau 20.000 de euro. In acest context, UNSAR subliniaza ca, pentru a beneficia de acoperirea unei palete complexe de riscuri, se recomanda incheierea atat a politei obligatorii PAD, cat si a unei asigurari facultative pentru locuinta.

Acelasi studiu mai arata ca persoanele interesate intr-o mai mare masura de asigurarile pentru locuinte sunt persoanele de gen feminin, cu varsta cuprinsa intre 36-50 de ani, absolvente de studii medii sau superioare. In ceea ce priveste sursele de informare cu privire la asigurari, romanii arata ca sursele lor de informare sunt: televizorul (50%), Internetul (35%), societatile de asigurare (25%), prietenii (16%), familia (13%), radioul si presa scrisa (7%).

Studiul a fost realizat, la cererea UNSAR, de catre IRES – Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, in perioada 14-20 iunie 2018, pe un esantion de 1.248 de persoane si are o rata de eroare maxima de ?2,8%.

articol preluat de pe 1asig.ro
Articolul anterior
Articolul următor