Tarifele maxime RCA au fost publicate. Vezi lista completa a preturilor

Proiectul de Hotarare privind stabilirea tarifelor de prima maxime aplicabile de catre societatile de asigurare RCA a fost publicat spre dezbatere publica in data de 27.10.2016 pe portalul Ministerului Finantelor Publice.Tarifele de prima maxime se stabilesc pentru clasa de bonus/malus B0.

„Actul normativ are in vedere situatia deosebita aparuta in urma unei disfunctionalitati a pietei asigurarilor obligatorii auto din Romania, precum si a situatiilor financiare dificile ale unor societati din piata, aspecte care au generat o evolutie ascendenta a primelor medii pe piata”, explica Executivul intr-un comunicat.

Tarifele de prima maxime pe categorii de vehicule au fost stabilite de catre ASF in urma consultarilor cu asociatiile transportatorilor si cu societatile de asigurari si ca actul normativ a fost avizat de Consiliul Concurentei.

Depasirea nivelului maxim al tarifelor de prima de catre societatile de asigurare care practica asigurarea RCA constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 50.000 lei, mai precizeaza Guvernul. Pe langa sanctiunile contraventionale, in functie de gravitatea faptei, Consiliul ASF poate aplica si sanctiuni contraventionale complementare. Contraventiile se constata de catre persoanele cu atributii privind supravegherea si controlul din cadrul ASF, iar aplicarea sanctiunilor contraventionale se realizeaza de catre Consiliul ASF.

Tarife de prima maxime se stabilesc pentru urmatoarele categorii de vehicule:

  • autoturisme, autoturisme de teren si autovehicule mixte cu masa maxima autorizata mai mica de 3,5 tone si maxim noua locuri;
  • autovehicule pentru transport persoane cu mai mult de noua locuri, cum ar fi microbuze, autobuze, autocare, inclusiv autospecializate etc.;
  • motociclete, mopede, motocicluri si ATV-uri cu sau fara atas;
  • tractoare rutiere;
  • autovehicule destinate transportului de marfuri;
  • remorci si semiremorci;
  • alte vehicule, precum vehicule cu regim special, utilaje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hotararea va intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.

Descarca aici Raportul privind tarifele maximale intocmit de catre ASF.

Descarca aici proiectul de hotarare privind stabilirea tarifelor RCA.

Hotararea de Guvern privind plafonul maxim al tarifelor RCA se afla spre avizare la Ministerul Finantelor, a anuntat Liviu IOLU, Purtatorul de Cuvant al Guvernului Romaniei, dupa sedinta de Guvern derulata pe 26 octombrie.

Aceasta urmeaza a fi publicata spre dezbatere publica si, cel mai probabil, saptamana viitoare va intra in sedinta de Guvern, a mai precizat acesta.

Tarifele RCA vor fi plafonate pentru o perioada de sase luni, conform prevederilor OUG 54/ 2016 adoptata de Executiv pe 19 septembrie 2016.

Ulterior, Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat, pe 17 octombrie, raportul cu privire la determinarea tarifelor de prima maxime pentru asigurarea RCA.

Din exemplele oferite la momentul respectiv de catre ASF, pentru un autovehicul de transport marfa cu masa peste 16 tone detinut de o persoana juridica, rezulta o prima maxima de 7.534 de lei.

In cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a condus la o prima maxima de 6.600 lei.

Totodata, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinute de persoane fizice din categoria de varsta 31-40 de ani, tariful de prima maxim rezultat este de 610 lei.

Exemplele de calcul pentru tarifele de prima maxime sunt disponibile aici.

Formula de calcul cuprinde frecventa daunelor, dauna medie, daunele intamplate, dar neraportate (IBNR), inflatia daunelor si incarcarea de siguranta, care determina prima de risc, la care se adauga cheltuielile de achizitie si administrare, fixe si variabile, precum si incarcarea de Bonus/Malus (15%) si cota de profit (1%).

Cheltuielile de achizitie si administrare ale societatilor de asigurare cuprind o cota de 25%, in care intra contributiile asiguratorilor la fondurile de garantare si compensare a daunelor (FGA, Fondul pentru victimele strazii, Fondul Carte verde) de 8%, cheltuielile cu retelele de distributie si/sau intermediarii din piata (brokeri) – 10%, costul de capital de circa 2%, si cheltuieli proprii variabile (5%). La aceasta se adauga o cota fixa de cheltuieli administrative cu salarii, chirii etc., in suma de 70 lei per unitate de expunere, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice.

Articolul anterior
Articolul următor