VIDEO: Asiguratorii ar putea plati circa 15 milioane de lei in urma fenomenelor atmosferice din iunie

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • VIDEO: Asiguratorii ar putea plati circa 15 milioane de lei in urma fenomenelor atmosferice din iunie

Fenomenele atmosferice care au avut loc in intreaga tara, in luna iunie, au afectat circa 4.000 – 5.000 de persoane care detin asigurari facultative de locuinte, daunele estimate in cazul acestora fiind de aproximativ 15 milioane de lei, potrivit unei estimari prezentate de Aurel BADEA, Responsabil Sectiunea Asigurari Generale non-auto din cadrul UNSAR.

„In momentul de fata nu avem, la nivel de UNSAR, o situatie centralizata cu numarul de daune si persoane afectate pe riscul de inundatie si furtuna, dar putem face niste estimari. Este posibil ca circa 4.000 – 5.000 de persoane care detin asigurari facultative de locuinte sa fie afectate de furtuna, mai ales – pentru ca riscul de inundatie pana la 20.000 euro este preluat de PAID, dar si grindina – fenomene atmosferice. Estimam ca aceste dosare reprezinta circa 15 milioane de lei pe care asiguratorii urmeaza sa-i plateasca sau sunt deja in decurs de a-i plati”, a declarat Aurel BADEA in cadrul dezbaterii XPRIMM Time for Business: „4 din 5 locuinte sunt neasigurate. Cum convingem romanii sa se asigure?”.

El a precizat ca numarul daunelor si cuantumul despagubirilor sunt in crestere pe asigurarile facultative. „Majoritatea acestor daunelor vin din riscurile atmosferice – fenomenele atmosferice au devenit mai prezente in ultimii ani, doar ca in 2018, 2019 au venit mai mult in prima parte a anului, in general in martie – aprilie, iar anul acesta diferenta vine din faptul ca iarna a fost blanda si toate evenimentele s-au acumulat in iunie”.

Aurel BADEA subliniaza ca industria asigurarilor este pregatita pentru a plati aceste pagube.

Conform acestuia, linia de asigurari de locuinte este si cea care are aproape 0 reclamatii, ceea ce arata ca, in general, clientii/consumatorii sunt multumiti de serviciile oferite de asiguratori.

Politele sunt legate, practic, o polita facultativa poate fi cumparata numai daca exista in vigoare o polita obligatorie sau impreuna cu o polita obligatorie.

El a mentionat ca trendul de pe piata de asigurari facultative de locuinte este de crestere, „in sensul ca impactul crizei economice putea sa duca la o scadere si se pare ca nu s-a intamplat acest lucru. Probabil o parte dintre clientii care aveau contracte de asigurare si au avut probleme financiare au renuntat, in schimb au fost alti clienti care au cumparat si am ramas undeva pe un trend de usoara crestere”.

„Asigurarile obligatorii si asigurarile facultative de locuinte merg mana in mana. Circa 80% dintre clientii care cumpara polite PAD fac si o polita facultativa”, a mai spus Aurel BADEA.

Barometrul UNSAR-IRES privind „Perceptia riscului si cultura asigurarilor in Romania”, realizat in luna mai 2020, arata ca, printre asigurarile pe care romanii vor sa le incheie in urmatoarele 12 luni, politele pentru locuinte se numara printre principalele optiuni.

De asemenea, in contextul inundatiilor cu care se confrunta comunitati din intreaga tara, UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania a pregatit o serie de informatii utile pentru romanii care au incheiat o polita de asigurare a locuintei (obligatorie sau facultativa).

Articol preluat de pe www.1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor