Cate cladiri din Bucuresti sunt pericol public in caz de cutremur?

La inceputul lunii martie, Primaria Municipiului Bucuresti a actualizat lista cladirilor cu risc seismic din Capitala. Conform acesteia, 187 de imobile reprezinta pericol public in caz de cutremur, avand un risc ridicat de prabusire. De asemenea, inca 184 de cladiri sunt incadrate in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita ultime).
Actualizarea listelor existente pe site-ul pmb.ro se face periodic, in functie de eventuale modificari ale legislatiei, dar si utilizand informatiile transmise de catre proprietari, dupa ce acestia consulta si identifica eventuale erori pe lista publicata. Actualizarea consta in corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numarul de niveluri, numarul de apartamente din imobil si noi incadrari intr-o clasa de risc seismic.
Conform listei actualizate de pe site-ul Primariei, 301 de imobile sunt incluse la Clasa a II-a de risc seismic (constructii care, sub efectul cutremurului de proiectare, pot suferi degradari structurale majore, dar la care pierderea stabilitatii este putin probabila), iar 81 de cladiri sunt incadrate in Clasa a III-a de risc la cutremur (sub efectul seismului de proiectare pot prezenta degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile nestructurale pot fi importante).
Inca 6 imobile au fost incluse in clasa a IV-a de risc seismic, in cazul acestora, raspunsul seismic asteptat fiind similar celui corespunzator constructiilor noi, proiectate pe baza prescriptiilor in vigoare. De asemenea, acestora li se adauga 1619 cladiri expertizate tehnic plasate in categorii de urgente, conform normativului P100-92 neincadrate in clasa de risc seismic corespunzatoare (capitolele 11 si 12). Lista actualizata este disponibila aici.
De la inceputul anului si pana in prezent, in zona seismica Vrancea au avut loc 47 de cutremure cu magnitudini cuprinse intre 2,5 si 4,7 grade pe scara Richter.

Romania este una dintre tarile europene cele mai expuse la riscul de cutremur, aflandu-se pe locul al treilea de pe continent, dupa Cipru si Grecia, avand, de asemenea, o expunere ridicata la riscurile de inundatii si alunecari de teren. Majoritatea expertilor in domeniu sustin ca efectele unui eventual seism ar fi devastatoare, in special pentru zona urbana a Bucurestiului. Astfel, se estimeaza ca, in Capitala, in cazul unui cutremur cu intensitatea de peste 7 grade pe scara Richter (similar cu cel din 1977, care a avut o intensitate de 7,2 grade, al carui epicentru a fost localizat in zona Vrancea), ar fi distruse sau avariate 35.000 de cladiri, iar numarul victimelor ar ajunge la 500.000.
Ca prima masura de protectie, exista sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte impotriva riscurilor de cutremur, inundatii si alunecari de teren, prin intermediul PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale – societate privata de asigurari, constituita in luna noiembrie a anului 2009.
In cele mai multe cazuri, valoarea despagubirii obtinute in urma unei asigurari obligatorii PAD, de maxim 20.000 EUR, ar fi mult prea mica pentru repararea prejudiciului cauzat, deci o plasa de siguranta ar putea fi asigurarile facultative de locuinte, dublata insa de un plan concret de actiune si de un efort comun public-privat de informare si educare a populatiei in acest sens.

Articolul anterior
Articolul următor