Otilia MIHAI, Consultant AA: Suntem prea saraci ca sa ne permitem sa nu ne asiguram

  • Acasa
  • Stiri Asigurari
  • Otilia MIHAI, Consultant AA: Suntem prea saraci ca sa ne permitem sa nu ne asiguram

Editia de saptamana aceasta a emisiunii „Ora de Risc”, difuzata in fiecare marti de RFI Romania, a adus in centrul atentiei o tema intens dezbatuta in ultima perioada: rolul esential al brokerului si riscul de a incheia o asigurare fara a beneficia de consiliere specializata. Otilia MIHAI – Director General, Consultant AA, si Sergiu COSTACHE – Revista PRIMM Asigurari&Pensii, au fost cei care au analizat, in detaliu, rolul crucial pe care il joaca un broker.

De ce acest rol este extrem de important? In primul rand, pentru ca brokerul nu este un simplu intermediar, ci persoana cea mai apropiata de client, care reprezinta interesele acestuia.

„Daca ne uitam strict la definitia lui, data de norme si de legi, brokerul este o persoana juridica autorizata, care lucreaza in conditiile Legii 32, care negociaza pentru clienti contractele de asigurare, care ofera consultanta clientilor inainte de emiterea unei polite si pe toata perioada contractelor si care, de asemenea, ofera consultanta in regularizarea daunelor. Nu putem discuta niciodata de broker ca fiind un simplu intermediar. Sunt, totusi, clienti care inca nu stiu ce inseamna un broker, inca nu stiu ca brokerul de asigurare este foarte bine reglementat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara, nu stiu ce inseamna ASF. Brokerul nu este o persoana care muta niste polite sau face o comparatie de tarife si atat. Cel mai usor si cel mai bine oamenii recunosc importanta brokerului cand au probleme de daune. Atunci, intr-adevar, brokerul stie cum sa procedeze, te invata ce sa faci. Au fost cazuri cand a fost nevoie de interventia brokerului inca din etapa de avizare a daunelor. Daca nu ai notiunile adecvate si nu stii corect cum sa spui sau ce sa spui, te poti trezi cu refuz la despagubiri. De asta e important sa ai un broker intotdeauna”, sustine Otilia MIHAI, Director General, Consultant AA Broker de Asigurare.

Nu putine sunt stereotipurile cu care un broker se confrunta, iar unul dintre cele mai intalnite este cel potrivit caruia consilierea oferita de broker scumpeste automat pretul politei de asigurare. In realitate, insa, lucrurile stau cu totul altfel.

„Mi-a placut intotdeauna sa fac un paralelism intre un broker si un avocat. Atunci cand un client are o problema juridica, e clar ca se duce la un avocat, pentru ca e constient ca nu detine toate cunostintele sa se descurce singur. Acelasi lucru trebuie sa fie si pentru broker. Diferenta cea mai mare intre cele doua categorii este data exact de aceasta plata. Pe avocat il platesti tu, pe broker nu il platesti tu, il plateste asiguratorul. Este foarte important de retinut ca acest comision al brokerului, care i se acorda de catre asigurator, nu creste costul politei. De ce? Pentru ca o polita de asigurare este vanduta de o persoana, nu de o institutie. Cineva trebuie sa faca fizic acest lucru. Acea persoana, daca este asiguratorul sau un angajat al asiguratorului, este platita si ea, cu comisioane, cu salarii. In momentul in care polita este intermediata de catre broker, polita nu mai are costurile interne ale asiguratorilor cu salarii si comisioane, polita are doar comisionul brokerului. Deci, costul total nu creste, dimpotriva, de multe ori, este mai mic decat in cazul distributiei interne a unui asigurator”, explica Otilia MIHAI.

Asigurarile au aparut ca o necesitate

Cu aceasta ocazie, a fost subliniat din nou istoricul asigurarilor. Aparuta, in secolul al XVII-lea, ca o necesitate, nu ca o constrangere, asigurarea este astazi indispensabila, un atribut care nu este in stransa legatura doar cu asigurarile obligatorii.

„Asigurarile nu se rezuma doar la politele obligatorii. Din pacate, in Romania, inca exista tendinta de a apela la asigurari doar atunci cand esti obligat si, mai mult decat atat, atunci cand esti si verificat daca respecti aceasta obligatie. Sa nu uitam ca prima polita de asigurare a fost emisa in urma marelui incendiu din Londra, din 1666, cand oamenii au constientizat ca sunt vulnerabili in fata unor dezastre, in fata unor pericole pe care nu le pot evita. Polita de asigurare nu a aparut ca o constrangere, ci a aparut ca o necesitate. Asigurarile functioneaza pe principiul mutualitatii. Ce alte forme de asigurare as recomanda clientilor, in afara de cele obligatorii? Absolut toate. Suntem prea saraci sa nu ne permitem sa ne asiguram”, a mai precizat Directorul General al Consultant AA.

Rolul unui broker nu a fost, insa, singurul subiect dezbatut in cadrul celei mai recente editii a emisiunii „Ora de Risc”, alte teme abordate de Otilia MIHAI si Sergiu COSTACHE fiind: procesul continuu de pregatire si perfectionare al unui broker, cat de importanta este educatia financiara, de ce trebuie sa creasca increderea in piata asigurarilor, asigurarile in zona clientilor corporate, ce se intampla cu asigurarile de viata si de sanatate, ce tipuri de asigurari au mai aparut in ultima perioada, reasigurarea asiguratorilor si, nu in ultimul rand, cat de probabila este inlocuirea brokerului, pe viitor, cu o forma de inteligenta artificiala.

Link catre articol : 1asig.ro

Articolul anterior
Articolul următor